Quaestor-botrány: titkos számlára tolták a lopott pénzt “Tarsoly Te pofátlan tolvajgci”

Brókerügyek Károsultak Korrupció Lopás Matolcsy György MNB Quaestor Tarsoly Csaba
Oszd meg másokkal is

Forrás: https://helyivalasz.hu/orszagos-hirek/quaestor-botrany-titkos-szamlara-toltak-a-lopott-penzt-1

Több mint 200 milliárd forintot loptak el az állam szeme előtt a kisemberektől, a Quaestor-botrányért mégsem felel senki. A Célpontnak nyilatkozó ügyvéd szerint a brókercégnél titkos számlára tolták át a pénzt, amelyet egyszerű trükkel rejtettek el a pénzügyi felügyelet elől.

2015. március 29-én Budapesten letartóztatták a Quaestor-csoport elnök-vezérigazgatóját, Tarsoly Csabát.

A brókercég a svájci frank árfolyamának elszabadulása után dőlt be. De ekkor másra is fény derült.

– Nem az történt meg, hogy gazdaságilag ez megvalósíthatatlannak bizonyult, hanem kiderült, hogy azt a pénzt, amit az ember oda berakott, ellopták – nyilatkozta Kálmán-Pikó István, az egyik károsult.

Egy titkos számlára tolták át a lopott pénzt, de volt egy másik számla is erre a célra, amelyet egyszerű trükkel rejtettek el a felügyelet elől.

– Nagyon egyszerű, bagatell trükkel történt maga a kötvénykibocsátás: volt egy Keller Emília nevű hölgy, aki korábban ott is dolgozott a Quaestornál. Az ő nevére könyveltek le bizonyos összegeket, a Keler pedig a központi elszámolási rendszer. Egy rövidítés, így könnyen össze lehetett keverni – mondta el Litresits András ügyvéd.

A Keler, mint rövidítés az értékpapír nyilvántartó rendszert jelenti, amibe minden tranzakció bekerül. Tarsolyék pedig nyitottak egy számlát egy Keller nevű nő nevére, amire éppen azokat a tételeket helyezték el, amiket az elszámoló rendszer elől el akartak eldugni. És ez nem tűnt fel az ellenőröknek.

Tarsolyéknak azonban akkor sem kellett aggódniuk, ha néhanapján talált valamilyen szabálytalanságot a felügyelet. 

– A Pénzügyi Felügyelet itt igen komoly dolgokat talált: például a nyilvántartás nem stimmel, az ügyfelek tájékoztatása nem stimmel, nem tudni, hogy kinek mennyije van a cégnél. Mindezt a felügyelet megállapította, mint hiányosságot – jelentetti ki Dióslaki Gábor pénzügyi szakértő.

Az önálló pénzügyi felügyeletet a Quaestor csalások idejének nagy részében Szász Károly vezette.

A cikk folytatásáért kérjük kattintson ide!

Lájkold a Facebook oldalunkat