Kövér Orbán-idézetek miatt kizárta az LMP tagjait a parlament üléséről

Korrupció Politika Tüntetések Valódi hírek
Oszd meg másokkal is

Forrás: https://index.hu/belfold/2018/10/15/kover_orban-idezetek_miatt_kizarta_az_lmp_tagjait_a_parlament_uleserol/

Ungár Péter LMP-s képviselő napirend előtti felszólalása a tandíjról szólt a parlamentben. Frakciótársai eközben Orbán Viktor-idézeteket tartottak fel, mire Kövér László kitiltotta őket az országgyűlés mai üléséről. Kövér azt mondta, hogy a házszabály értelmében Ungárnak kérvényeznie kellett volna a házbizottságnál, hogy szemléltető eszközt kíván igénybe venni a felszólalásához. (A kormány terveiről itt írtunk részletesen.)

Mivel ezt Ungár nem tette meg, Kövér háromszor felszólította, hogy kérje meg párttársait a táblák levételére. Az LMP-s képviselő ezt nem tette meg, ezért Kövér bejelentette a kitiltást, amelynek értelmében az érintett politikusok (Szabó Szabolcs, Demeter Márta, Keresztes László Lóránt, Horn Krisztina) nem szólalhatnak fel a mai ülésen, és a tiszteletdíjukat sem kapják meg. 

Ungár arról is beszélt, hogy ha fideszes alapítók nem tanulhattak volna ingyen, nem járhattak volna szakkollégiumba, akkor ma nem Orbán Viktornak, Áder Jánosnak és Kövér Lászlónak hívnák a legfőbb közjogi méltóságokat. 

Kormányoldalról Rétvári Bence válaszolt. Szerinte a kormány nem tervez tandíjat bevezetni, a 2010 előtti, oktatásról szóló Orbán-idézeteket továbbra is tartják. A jobbikos felszólaló is a tandíjjal foglalkozott, amire Rétvári Bence úgy reagált, hogy “koordinált a parlamenti munkájuk, ez látható”. 

A jelenet videón:

Ezek az idézetek szerepeltek a táblákon

„A tandíj mellőzésével is lehet fejleszteni az egyetemek és főiskolák működését.” – Orbán Viktor (2008. március)

„A tandíjnak ellensége vagyok, és az is maradok.„ – Orbán Viktor (2012. július)

„Ha tandíj lett volna, akkor én ma nem állnék itt.” – Orbán Viktor (2008. Február)

„Beszéljünk ismét egyenesen. A tandíj a magunkfajtákat kirekeszti az egyetemekről.” – Orbán Viktor (2008. Február)

„Sohasem fogok belenyugodni abba, hogy Magyarországon tandíj zárja el a gyerekek előtti felemelkedés lehetőségét.” – Orbán Viktor (2008. Február)

Szintén napirend előtt Burány Sándor bejelentette, hogy a Párbeszéd Alkotmánybírósághoz fordul a hajléktalan emberek ingóságainak védelme érdekében. Tóth Bertalan, az MSZP frakcióvezetője pedig arról beszélt, hogy a lakáskasszák állami támogatásának megvonásával a Fidesz ismét azt a társadalomfilozófiát próbálja érvényesíteni, hogy több jusson annak, akinek alapból több van. https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/2104/21044/210446/21044640_1340850_9d497c8128cc0b83bbe005a4d2006ee6_wm.jpg

Lájkold a Facebook oldalunkat