Quaestor-botrány: titkos számlára tolták a lopott pénzt

Brókerügyek Károsultak Korrupció Lopás Matolcsy György Quaestor Szíjjártó Péter Tarsoly Csaba
Oszd meg másokkal is

Forrás: https://hirtv.hu/ahirtvhirei/quaestor-botrany-titkos-szamlara-toltak-a-lopott-penzt-2446409

Több mint 200 milliárd forintot loptak el az állam szeme előtt a kisemberektől, a Quaestor-botrányért mégsem felel senki. A Célpontnak nyilatkozó ügyvéd szerint a brókercégnél titkos számlára tolták át a pénzt, amelyet egyszerű trükkel rejtettek el a pénzügyi felügyelet elől.

2015. március 29-én Budapesten letartóztatták a Quaestor-csoport elnök-vezérigazgatóját, Tarsoly Csabát.

A brókercég a svájci frank árfolyamának elszabadulása után dőlt be. De ekkor másra is fény derült.

– Nem az történt meg, hogy gazdaságilag ez megvalósíthatatlannak bizonyult, hanem kiderült, hogy azt a pénzt, amit az ember oda berakott, ellopták – nyilatkozta Kálmán-Pikó István, az egyik károsult.

Egy titkos számlára tolták át a lopott pénzt, de volt egy másik számla is erre a célra, amelyet egyszerű trükkel rejtettek el a felügyelet elől.

– Nagyon egyszerű, bagatell trükkel történt maga a kötvénykibocsátás: volt egy Keller Emília nevű hölgy, aki korábban ott is dolgozott a Quaestornál. Az ő nevére könyveltek le bizonyos összegeket, a Keler pedig a központi elszámolási rendszer. Egy rövidítés, így könnyen össze lehetett keverni – mondta el Litresits András ügyvéd.

A Keler, mint rövidítés az értékpapír nyilvántartó rendszert jelenti, amibe minden tranzakció bekerül. Tarsolyék pedig nyitottak egy számlát egy Keller nevű nő nevére, amire éppen azokat a tételeket helyezték el, amiket az elszámoló rendszer elől el akartak eldugni. És ez nem tűnt fel az ellenőröknek.

Tarsolyéknak azonban akkor sem kellett aggódniuk, ha néhanapján talált valamilyen szabálytalanságot a felügyelet. 

– A Pénzügyi Felügyelet itt igen komoly dolgokat talált: például a nyilvántartás nem stimmel, az ügyfelek tájékoztatása nem stimmel, nem tudni, hogy kinek mennyije van a cégnél. Mindezt a felügyelet megállapította, mint hiányosságot – jelentetti ki Dióslaki Gábor pénzügyi szakértő.

Az önálló pénzügyi felügyeletet a Quaestor csalások idejének nagy részében Szász Károly vezette.

– Ne haragudjon, már négy éve nem vagyok a felügyelet vezetője.
– Tudom, de arra az időszakra vonatkozna a kérdésem, amikor ön még a felügyelet vezetője volt. Konkrétan az: hogy lehetett, hogy senkinek nem tűnt föl, hogy a Quaestornál mi folyik éveken keresztül?
– Hol, mi folyik?
– A Quaestornál! Hogy lehet az, hogy nem tűntek fel azok a trükkök?
– Mi az, hogy nem tűnt föl? Föltűnt. Foglalkoztunk vele.
– Igen, de nem volt következménye?
– Nem, nem. Köszönöm szépen! Viszonthallásra! – tette le a telefont a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének volt vezetője.

Az adómilliárdokból, az emberek védelmében fenntartott, az alaptörvény szerint is felelős intézménynek végül nem kellett felelnie azért, hogy az emberek pénzét éveken keresztül az orruk elől lopták el.


#Tarsolyházaspárkimenője

Hiába próbálta eltitkolni jövőbeli kimenőit a Tarsoly házaspár

Tanúmeghallgatásokkal folytatódott a Quaestor-ügy tárgyalása a Fővárosi Törvényszéken.

A bíróság elutasította indítványukat. A Quaestor-ügy vádlottjának védője azután kérte, hogy ne legyen nyilvános, hol tartózkodnak az amúgy lakhelyelhagyási tilalom alatt álló Tarsolyék, hogy kiderült, a hétvégén üzleti luxustréningen vehettek részt Tihanyban. A károsultak egyébként azt gyanítják, hogy a házaspár nyugdíjas-szövetkezet indítását fontolgatja, ugyanis a hétvégi konferencia is erről szólt.

A 753-rendbeli csalással vádolt Tarsoly Csaba és felesége sem járult hozzá, hogy a tárgyalóteremben felvételek készüljenek róla.

Nem csak a tárgyalótermi felvételeket kerülné el a házaspár. Az előző tárgyaláson a feleség védői olyan indítványt terjesztettek a bíróság elé, a jövőben ne legyen nyilvános, hogy a lakhelyelhagyási tilalom alatt lévő vádlott éppen hova kért eltávozást a bíróságtól.

„Abban az esetben ha a kényszerintézkedés fennállása alatt a másodrendű vádlott írásban becsatolja, mettől meddig és hol kíván tartózkodni, az indítványt, amennyiben a tisztelt bíróság lehetőséget ad rá, megküldenénk előzetesen az ügyészségnek is, és ilyen feltételek mellett lehetőség lenne arra, hogy a védői indítványnak helyt adjon, és nem korlátozva semmilyen módon a tárgyalás nyilvánosságát a Be. 301. §, pusztán az indítvány lényegi elemét megjelölni és rögzíteni az e tárgykörben hozott határozatát” – fogalmazott Németh Nóra, Tarsolyné Rónaszéki Erika jogi képviselője.

Az ügyész az indítvány elutasítását kérte, szerinte ugyanis semmi nem indokolja annak teljesítését.

„Az erkölcsi ok, a kiskorú védelme, a különös bánásmódot igénylő sértett és kiskorú védelme, illetve a minősített adat védelme, tehát a védő által hivatkozott indokok nem feleltethetők meg ezeknek az okoknak. Ezért véleményem szerint a védői indítvány teljesítésére nincs lehetőség” – mondta Földváry Csaba, a Fővárosi Főügyészség ügyésze.

A bíróság az ügyésszel értett egyet.

„Az ügyész úrnak igaza van abban, hogy ilyen jellegű ok és körülmény nem merült fel a tárgyaláson. Ezért a tárgyalás nyilvánossága most és a jövőben is egészen addig, amíg más körülmény fel nem merül, egyértelmű” – reagált Idzigné Novák Csilla tanácsvezető bíró.

Azután próbálták eltitkolni kimenőiket a nyilvánosság elől a Quaestor-per vádlottjai, hogy a károsultak azt állították: Tarsoly Csaba és felesége üzleti luxustréningen voltak Tihanyban. A Hír TV információi szerint azonban a rendezvényen csak a feleség vett részt. 

A brókerügy károsultjai egyébként úgy tudják, a Tarsoly házaspár nyugdíjas-szövetkezet létrehozását fontolgatja, a Quaestor-vezér azonban válasz helyett ügyvédjéhez irányította stábunkat, és a felesége sem kívánt nyilatkozni.

A károsultak képviselője azt mondja, kíváncsiak lennének arra, miért érdekelte Tarsolyékat a tihanyi konferencia.

„Furcsa, hogy akit pénzügyi csalással vádolnak, miközben kényszerintézkedés van ellene, hogy ne tudja megismételni a bűncselekményt, egy nyugdíjas-szervezet létrehozásáról szóló konferencián vesz részt, vagyis új üzleti lehetőséggel foglalkozik” – mondta az egyik károsult.

A Quaestor-ügynek több mint 30 ezer károsultja van, a vádbeli cselekmények elkövetési értéke 77 milliárd forint

Lájkold a Facebook oldalunkat