Vádat emeltek az Eximbank volt vezetői ellen.

Károsultak Korrupció Valódi hírek
Oszd meg másokkal is

Forrás: https://24.hu/belfold/2019/07/17/vademeles-eximbank-vezeto-natran-roland-nobilis-kristof-lanchid-palota/

A Fővárosi Főügyészég különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó, társtettesként elkövetett hűtlen kezelés bűntette miatt vádat emelt a Magyar Export-Import Bank Zrt. (Eximbank) ingatlanbérlése miatt indult büntetőügyben – értesült a 24.hu.

Az állami bank korábbi vezetősége által a Lánchíd Palotára kötött bérleti szerződés miatt indult nyomozásnak három gyanúsítottja volt:

  • Nobilis Kristóf nagyvállalkozó,
  • Nátrán Roland, az Eximbank volt vezérigazgatója,
  • valamint Darabos Tamás volt vezérigazgató-helyettes.

Az ügyészség lapunknak küldött közleménye szerint két terhelt ellen emeltek vádat, akik társtettesként követték el a cselekményt, így kikövetkeztethető, hogy a Nátrán Rolandról és Darabos Tamásról van szó.

Előbbi a Nemzetgazdasági Minisztérium helyettes államtitkára volt korábban, jelenleg a Magyar Asztalitenisz Szövetség elnöke. Utóbbi most a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara főigazgatója.

A Lánchíd Palota 2013 óta a Nobilis Kristóf érdekeltségébe tartozó DÖB-68 Zrt. tulajdonában van. Az épületet a nagyvállalkozó 2014-ben tíz évre bérbe adta az Eximbanknak, amely saját székhelyének szánta az épületet. Azonban egy év alatt fordult a helyzet: a 2014-es választások után a nemzetgazdasági tárcától a Szijjártó Pétervezette külügyhöz került az Exim. Ezt követően lecserélték a bank vezetését, majd nagyfokú értékaránytalanságra hivatkozva úgy döntöttek, felbontják a tízéves bérleti szerződést.

Az állami bank pert is indított a Nobilis résztulajdonában álló cég ellen. Az Exim azonban 2016-ban elveszítette a polgári pert első fokon, mert a bíróság úgy látta, hogy korrekt, piaci áron kötött szerződés jött létre. Ezután 2017-ben az Eximbank feljelentése nyomán nyomozás indult az ügyben.

Ezzel egy időben a Fővárosi Ítélőtábla is új elsőfokú eljárást rendelt el polgári perben, majd az ítélőtábla egy közbenső perben már az Eximnek adott igazat. A bíróság a korábbi elsőfokú ítéletet megváltoztatva jogerősen azt mondta ki, hogy a Lánchíd Palota bérleti szerződése érvénytelen. A törvényszéket pedig újabb határozat hozatalára utasította, hogy döntsön az érvénytelenség jogkövetkezményeinek alkalmazásáról.

Nemrég az merült fel, hogy az orosz hátterű Nemzetközi Beruházási Bank (IIB) budapesti székhelye lehet a Duna-parti Lánchíd Palota, ami jó eséllyel a főváros legértékesebb magáningatlana: a hatszintes, csaknem ötezer négyzetméteres műemléki épületet hatmilliárd forintért újították fel 2008-ra.A Lánchíd Palotát nézhették ki az orosz hátterű banknakAz épület Nobilis Kristóf nagyvállalkozó érdekeltségébe tartozik, akit az ingatlan korábbi bérbeadása miatt indult büntetőügyben gyanúsítottként hallgatott ki a rendőrség.

Kiemelt kép: Nátrán Roland, a Magyar Export-Import Bank Zrt. (Eximbank) korábbi vezérigazgatója a Külgazdasági és Külügyminisztériumban 2014. szeptember 17-én. (MTI / Mohai Balázs)

És Mikor emelnek már vádat a Quaestor bűnösök ellen? Mikor kerülnek börtönbe Tarsolyék és bűnsegéd cimborái?

Lájkold a Facebook oldalunkat