Végleg kilőheti az MNB Matolcsy unokatestvérének bankját

Friss Korrupció Lopás Matolcsy György MNB Valódi hírek
Oszd meg másokkal is

Forrás: https://index.hu/gazdasag/2019/03/13/matolcsy_nhb_bank_bezaras_mnb_valton/

Március 18-án bezárhat az NHB Bank, Matolcsy unokatestvérének, Szemerey Tamásnak a bankja, számolt be az mfor.hu. Tavaly év végén a Magyar Nemzeti Bank (MNB) olyan súlyos likviditási problémákat talált az NHB Banknál, hogy azonnali intézkedéseket alkalmazott a pénzintézetnél.

Akkor azt rendelték el, hogy 30 napig ne lehessen 7 millió forintnál többet kivenni, valamint a bank nem vállalhatott újabb kötelezettségeket, egyúttal felügyeleti biztosokat is kirendeltek a bank irányítására. Ezt a korlátozást másodszor is meghosszabbítottak, azonban 18-án lejár a második hosszabbítás is, 

MIVEL A KORLÁTOZÁS TOVÁBB MÁR NEM NYÚJTHATÓ, MOST VÉGLEG ELDŐL A BANK SORSRA.

Az MNB most arról tájékoztatta az Országos Biztosítási Alapot, hogy készüljenek fel a betétesek kártalanítására. A tavalyi korlátozások óta körülbelül 30 milliárd forint várja a sorsát az NHB-nál. Most két út áll az MNB előtt:

  • feloldják a korlátozást, engedélyezi az új kötelezettségek vállalását és visszarendeli a biztosokat,
  • kezdeményezi az NHB felszámolását.

Az mfor.hu úgy értesült, hogy az utóbbi a valószínűbb, tehát az MNB kezdeményezni fogja az NHB felszámolását, valamint már figyelmeztették az Országos Betétbiztosítási Alapot is, hogy készüljenek fel a betétesek kártalanítására. Az NHB már januárban bezárta az összes vidéki fiókját. 

Amint az MNB visszavonja az NHB működési engedélyét vagy a bíróság elrendeli a felszámolást, a betétesek kártalanítása automatikusan megkezdődik. A mfor.hu információi szerint

A BENNREKEDT 30 MILLIÁRDBÓL CSAK 10-12 MILLIÁRD KERÜLHET KÁRTALANÍTÁSRA,

egy betétes maximum 100 ezer eurót, körülbelül 32 millió forintot kaphat, amire rájöhet rendkívüli esetben még 50 ezer euró, avagy megközelítőleg 16 millió forint, bár a lap kétségesnek tartja, hogy ez az eset rendkívülinek számítana. Becslésük szerint az NHB betétesei 18-20 milliárd forint kárt szenvedhetnek összesen.

Az MNB közleménye szerint az NHB részesedése a magyar hitelintézeti szektor összesített mérlegfőösszegének csupán 0,2 százalékát teszi ki, azonban a banknál vezetett számlát Matolcsy Ádámnak, a jegybankelnök fiának több céges érdekeltsége is. Azonban az ifjabb Matolcsy számára nem jelent veszélyt az NHB haldoklása, ugyanis két héttel az előtt, hogy az MNB intézkedett a bankkal szemben, a Gránit Banknál nyitottak új számlákat. 

A Valton-Sec Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. azonban már nem volt ennyire szerencsés, az mfor.hu értesülései szerint több milliárdjuk van az NHB számláin. A biztonsági cég szárnyalásba kezdett Orbán alatt, a cég tulajdonosai jobb- és baloldali politikusokkal is jó kapcsolatot ápoltak, a tulajdonos Varga Lajos elmondása szerint egy ismerősön keresztül került kapcsolatba a miniszterelnök körével még az első Orbán-kormány idején. 2010-ben már Orbán Viktor Parlament előtti eskütételekor is a Valton biztosította a terepet, azóta pedig a cég marcona őrei rendszeres szereplői a kormánypárti és kormányzati rendezvényeknek.

Lájkold a Facebook oldalunkat