Ne menjünk el fontos információk mellett! Orosz KGB ügynököket telepít Magyarországra Orbán?

Breaking News Korrupció Politika Valódi hírek
Oszd meg másokkal is

Ungváry Krisztián: A Nemzetközi Beruházási Bank az orosz kémhálózat része lehet

Forrás: https://index.hu/gazdasag/2019/03/13/ungvary_krisztian_a_nemzetkozi_beruhazasi_bank_az_orosz_kemhalozat_resze/

Ungváry Krisztián történész a Népszavának nyilatkozott annak kapcsán, hogy a Nemzetközi Beruházási Bank (IIB) nevű orosz pénzintézet áthelyezte székhelyét Magyarországra. A kormány szerint ez egy üdvözlendő fejlemény, ami erősíteni fogja Budapest pénzügyi központ jellegét, de sokan inkább Putyin és az orosz titkosszolgálat trójai falovának tartják az IIB-t. A gyanakvást nem segít eloszlatni az a tény sem, hogy a pénzintézetet egy híres orosz kémcsalád sarja fogja vezetni, és hogy a magyar parlament megszavazta az orosz banknak a teljes pénzfelügyeleti és diplomáciai mentességet Magyarországon, így a vendégeik a diplomáciai mentesség szabályai szerint mozoghatnak az Európai Unióban.

Ungváry Krisztián sem finomkodott a bankkal kapcsolatban, amikor a Népszava kikérte a véleményét. A cikk szerint a történész „nettó hazaárulásnak” tartja az IIB beengedését az országba, és azt mondta: 

A pénzintézet vezetőinek nagy része alighanem fedett hírszerző.

Ungváry Krisztián Fotó: Huszti István

Szerinte „teljesen nyilvánvaló, hogy az egykor a KGST bankjaként működő, majd újraaktivált Nemzetközi Beruházási Bank az orosz titkosszolgálat egyik rezidentúrája” (vagyis az orosz kémhálózat része). Az pedig, hogy ez a bank Budapestre teszi át a székhelyét, és gyakorlatilag minden magyar ellenőrzés és szabályozás nélkül működhet, a nemzetbiztonságot súlyosan veszélyeztető ügy, hiszen Oroszország nem a NATO tagja, és mindent megtesz azért, hogy a NATO-t, illetve az Európai Uniót bomlassza.

Ungváry Krisztián a lapnak azt mondta, kizártnak tarja, hogy a kormány ezeket a körülményeket ne mérlegelte volna, amikor döntött a Nemzetközi Beruházási Bank beengedéséről. A történet szerinte inkább azzal függhet össze, hogy a magyar politikai vezetés nem veszi komolyan az európai uniós és NATO-tagságunkból adódó szövetségesi kötelmeket.

Megszavazták a teljes pénzfelügyeleti és diplomáciai mentességet a Putyin-közeli banknak

Forrás: https://index.hu/belfold/2019/03/05/megszavaztak_a_teljes_penzfelugyeleti_es_diplomaciai_mentesseget_a_putyin-kozeli_banknak/

123 igen, 55 nem szavazattal elfogadta az Országgyűlés a kormány javaslatát, mely szerint a Nemzetközi Beruházási Bank teljes mentességet kap a magyar hatóságok felügyelete alól, vezetői és vendégei pedig a diplomáciai mentesség szabályai szerint mozoghatnak Magyarországon és így az Európai Unióban.

Az Index írta meg elsőként, hogy orosz vezetésű és 40 százalékos orosz tulajdonú Nemzetközi Beruházási Bank (NNB) teljes mentességet kap a magyar pénzügyi felügyeleti szervek és más hatóságok ellenőrzései alól. A bank minden tulajdona mentesül bármiféle korlátozás, szabályozás, ellenőrzés és moratórium alól, a rendőrök pedig csak akkor mehetnek oda be, ha a bank hívja őket.

Az NBB-t nem kötelezik számviteli szabályok bevezetésére sem. Ha az ügyleteihez szüksége volna valamely speciális jogosítványra, engedélyre vagy jogszabályi jogállásra, akkor úgy kellene tekinteni, mintha már rendelkezne azzal. Emellett minden magyarországi jövedelme és tulajdona adómentes lesz. A bank dolgozói diplomáciai mentességet kapnak, ahogy a szakértői, tanácsadói és más vendégei is korlátozás nélkül jöhetnek az országba.

Megírtuk azt is: a kormány azt állítja, a bank székhelyének áthelyezéséről szóló döntés számos előnnyel jár mind a nemzetközi pénzintézet, mind Magyarország számára, kedvező a bank részvényeseinek, ezzel párhuzamosan új lehetőségeket teremt a magyar pénzügyi és gazdasági élet szereplőinek is.

GION GÁBOR PÉNZÜGYEKÉRT FELELŐS ÁLLAMTITKÁR SZERINT RÁADÁSUL A BANK PONTOSAN OLYAN JOGOKAT KAP EBBEN AZ EGYEZMÉNYBEN, MINT AMILYENEKET AZ ÖT MÁSIK HASONLÓ BANK IS MEGKAP AZ EU-BAN.

Csakhogy ennek a banknak nemcsak uniós tagállami tulajdonosai vannak. Bulgária, Csehország, Szlovákia, Románia és Magyarország együttes többségi részesedése 50,16 százalék, az orosz tulajdonrész viszont önmagában 40,03 százalék az intézményben. Ráadásul 2012-ben Vlagyimir Putyin orosz elnök élesztette újjá az egykori kommunista blokk intézményét, a KGST-banknak is nevezett pénzintézetet, ezután Orbán Viktor kormánya a korábbi kilépés ellenére ismét tulajdonrészt szerzett. Ráadásul a bank elnöke Nyikolaj Koszov, aki korábban az orosz kormányzat számára politikailag fontos projekteket finanszírozó és ezáltal Putyin egyik fontos eszközének tartott állami Vnyesekonombank vezetőségének volt a tagja.

Lájkold a Facebook oldalunkat