Rákosi Mátyás 1952-ben túl nagy luxusnak tartotta, hogy a budai várba költözzön

Friss Károsultak Korrupció Lopás Politika Szíjjártó Péter Valódi hírek
Oszd meg másokkal is

Forrás: https://444.hu/2016/12/22/rakosi-matyas-1952-ben-tul-nagy-luxusnak-tartotta-hogy-a-budai-varba-koltozzon

„A Vár épülete egy nagyhatalomnak, nem akármilyennek, egy monarchiának volt a reprezentatív épülete. A császár és király meg akarta mutatni a népnek a gazdagságát. Speciális céljai voltak vele a monarchiának”

– mondta Rákosi elvtárs Gerő elvtársnak és a többieknek 1952 áprilisában, amikor az ország prominensei értekezlet keretében tárgyaltak a budai vár felújításáról és Rákosi Mátyás esetleges várba költözéséről.

„Nemcsak a császárok száma, de a királyoké is alaposan megfogyatkozott és hamarosan el fog fogyni. Nekünk elég a Parlament reprezentációs célra” – mondta a jegyzőkönyv szerint a szeretett vezér.

„1905-ben, amikor gatyás parasztok látogatták a Várat, köpködtek, hogy ide megy az adónk. Nem szeretném, hogy úgy állítanánk helyre a Várat, hogy végül az a jogos panasz és szemrehányás jönne, hogy feleslegesen vagy áltörténelmi enthuziazmusból (lelkesedésből) felesleges költekezéssel állítanánk helyre.”

Az esetről 1993-ben a Népszabadság is beszámolt:

„Elvtársainkat elragadta az a bőkezűség és liberalizmus a szó nem jó értelmében, mivel a népi demokrácia a történész-enthuziasztáknak szabad kezet adott. Látatlanba kijelenthetem, hogy Horthy 25 év alatt nem köldött annyit ásatásokra, mint mi egy év alatt” – mondta Rákosi, aki végül tervezési és építési felelősként Szíjártó elvtársat jelölte ki.

1952-es híreinket hallották.

Lájkold a Facebook oldalunkat