Nem Hagyjuk! Fogytán a tiltakozók türelme, ezek a tüntetések már nem a régiek

Breaking News Friss Károsultak Kiemelt hírek Korrupció Politika Quaestor Valódi hírek
Oszd meg másokkal is

Forrás: https://zoom.hu/hir/2018/12/14/fogytan-a-tiltakozok-turelme-ezek-a-tuntetesek-mar-nem-a-regiek/

A mostaninál nagyobb létszámú tüntetések követték egymást az áprilisi választás, az újabb Fidesz-kétharmad után, de egyre nagyobb a kontraszt a 6-8 hónappal ezelőtti demonstrációk és a mostani, a rabszolgatörvény elfogadása utáni, már tüntetéshullámmá fejlődött tiltakozó akciók között. Tavasszal úgy tűnt, hogy bénult, csalódott tömegek vonultak utcára,

a mostani újabb tiltakozáshullám viszont kezd túllépni a nyugodt sétáláson, amit jelez az ellene való fellépés ereje is.

A szerda este kezdődött tüntetések csütörtökön is folytatódtak, de a demonstrálók már betörték a Parlament ablakát, és olykor erélyesen lépnek fel a rendőrökkel szemben is, akik szintén régen látott határozottsággal vágnak vissza: öntik a könnygázt, mintha nem lenne holnap, és tucatjával állítják elő a tüntetőket.

A csütörtök esti tüntetés képei – a képre kattintva galéria nyílik! Fotó: Halász Nóra

Mindez persze még nagyon messze van a Fidesz politikusainak anarchiát, puccsot emlegető nyilatkozataitól vagy éppen a kormánypárti lakájmédia őrjöngő, lázongó szélsőbaloldali, Soros-aktivisták tombolását sulykoló szalagcímeitől, de látható, hogy az elmúlt évek elfojtott dühe, bénultsága utat keres magának.

Ha valamikor, most érdemes felidézni, hogy 2010 óta mikor és miért vonultak tömegek az utcákra táblákkal, molinókkal, síppal-dobbal, füttyel és kiabálással jelezve, nem tetszik nekik a rendszer:

2010

A magánnyugdíj-pénztári megtakarítások “államosítása” és az új médiatörvény ellen voltak tömegtüntetések.

2011

Az Egymillióan a magyar sajtószabadságért (Milla) tízezreket vitt utcára március 15-én, “bohóctüntetéssel” demonstráltak a rendvédelmisek, tartottak tüntetést az új Alaptörvény ellen, aD-Day-en több tízezer szakszervezetis, pedagógusok, diák tüntetett, október 23-án a hatalom ellen vonultak utcára “Nem tetszik a rendszer” felkiáltással, továbbá a röghöz kötés elleni tiltakozásul tüntetésen temették el a felsőoktatást.

2012

Az év a hatályba lépett új Alaptörvény elleni tüntetéssel indult, Miskolcról Budapestre vonult az “Éhségmenet”, hogy “Munkát, kenyeret!” követeljenek. Ismét tüntettek a diákok a felsőoktatás kormányzati szétrombolása ellen, március 15-én, majd október 23-án is demonstrált a Milla.

2013

Folytatódtak a diáktüntetések, szeptemberben pedig megtartották a demonstrációt, amelyen lelepleztek egy Orbán-szobrot, majd le is döntötték. Október 23-án összellenzéki tüntetés volt Orbán Viktor ellen.

2014

Ugyan a 2014-es választási év bővelkedett tiltakozó akciókban – volt Paks 2 és a reklámadó ellen, a lakhatás és az Ökotárs mellett – a legnagyobb és legsikeresebb mégis az október végi, az internetadó elleni tüntetéssorozat volt. Ennek szimbóluma, a magasba emelt világító mobiltelefonok máig emlékezetesek – ahogy az is, hogy a demonstrálók kemény magja akkor sem állt meg, hanem betört a Fidesz-székházba, és kicsit tört-zúzott.

2015

Voltak demonstrációk az Orbán-Putyin találkozó miatt, később a vasárnapi boltzár ellen tiltakozva tartottak hídfoglalást, de tüntettek a Questor- és deviza-károsultak, tömegek tiltakoztak a kormány menekültpolitikája ellen és Sándor Mária, a fekete ruhás nővér feltűnését az egészségügyi témájú tüntetések kísérték.

2016

Pukli István vezetésével kezdetét vette a kockásinges mozgalom és tüntetéshullám a közoktatásért, októberben több demonstráció kísérte a Népszabadság bezárást.

2017

Tavasszal ezrek tüntettek a CEU védelmében, az államfőnek üzenve, hogy “Ne írd alá, János!”. Október 23-án viszont elmaradt a közös ellenzéki tüntetés a viharos időjárás miatt.

Borítókép: Halász Nóra

Lájkold a Facebook oldalunkat