NHB-károsultak: 3,9 milliárdért kártalanítják az NHB ügyfeleit

Breaking News Károsultak Kiemelt hírek Korrupció Lopás MNB Valódi hírek
Oszd meg másokkal is

Forrás: https://index.hu/gazdasag/bankesbiztositas/2019/03/29/nhb_bank_kartalanitas_oba/

A bedőlt Növekedési Hitel Bank Zrt. 765 ügyfelének fizet kártalanítást az Országos Betétbiztosítási Alap – írja pénteki közleményében az OBA. Az ügyfelek egy része már a héten meg is kapta a neki járó pénzt. A Matolcsy György unokatestvére, Szemerey Tamás tulajdonában lévő NHB ügyfeleinek összesen 

3,9 MILLIÁRD FORINT KÁRTALANÍTÁST FIZET AZ OBA.

A betétbiztosítási alap 100 ezer euró, azaz 31,4 millió forint értékig kárpótolja a betéteseket, akiknek egy bedőlt pénzintézetben maradtak a megtakarításaik. Összesen 9 magánszemély és 49 vállalati betétes rendelkezett az OBA kártalanítás összegét is meghaladó betéttel a hitelintézetnél, ezek a betétesek a fenti értékig kárpótolja az OBA, ezen felül pedig majd az NHB felszámolásából kártalanítják őket. 

Az NHB bedőlésével részletesen foglalkozó cikkünkben azt írtuk, hogy a bank a valódi piaci szereplők számára soha nem tűnt életképesnek, részben rendkívüli kicsi mérete miatt, részben zavaros növekedési elképzelései, baráti hitelezései miatt. A bank leginkább a Magyar Nemzeti Bank által finanszírozott Növekedési Hitel Program (NHP) közvetítésével foglalkozott, és ebből hitelezte például Matolcsy György fiának cégét.

Az NHB-nál a jegybank tavaly év végén talált súlyos likviditási problémákat, a bank ezután bezárta vidéki fiókjait, az MNB egy hónapos kifizetési korlátozást rendelt el, majd visszavonta az bank tevékenységi engedélyét és elrendelte végelszámolását.

KAPCSOLÓDÓ
Végleg kilőtte az MNB Matolcsy unokatestvérének bankját
Az ok: a hitelintézet nem tudta érdemben biztosítani hosszútávú működéshez szükséges feltételeket.

Hogy pontosan kiknek ragadt bent pénze az NHB-nál, azt nem tudni pontosan. Arról már cikkezett a sajtó, hogy itt volt számlája Matolcsy Ádám cégeinek, ő viszont még időben átvitte a pénzét a Gránit Bankba. Az viszont biztos, hogy az NHB egyik károsultja a kormányzati körökben nagyon népszerű Valton biztonsági cég, amelynek állítólag több milliárd forintja volt Szemery bankjában.

Matolcsy fia nagyon gyorsan reagált arra, hogy Matolcsy unokatestvérének bankja bajba került

Lájkold a Facebook oldalunkat