Kétmilliárddal megrövidítették a Magyar Fejlesztési Bankot

Friss Károsultak Lopás MNB Valódi hírek
Oszd meg másokkal is

Forrás: https://www.portfolio.hu/finanszirozas/bankok/ketmilliarddal-megroviditettek-a-magyar-fejlesztesi-bankot.1.316495.html

Egy férfi az egyik cégének milliárdos banki tartozását a másik cégével csalárd módon, egy banki alkalmazott társa segítségével felvett hitelből egyenlítette ki, és ezzel a Magyar Fejlesztési Banknak 2,1 milliárd forint kárt okozott; az ügyben vádemelés történt – közölte a Fővárosi Főügyészség.

A vádirat szerint az egyik vádlott, egy 60 éves férfi 2007-2011. között tényleges tulajdonosa és vezetője volt két cégnek. Az egyik cég döntő részesedést szerzett a másikban, az irányított cég folyékony műtrágya gyártásával foglalkozott. 2009 második felére mindkét társaság fizetésképtelenséggel fenyegető helyzetbe került. A másik vádlott, egy 44 éves férfi, egy olyan kereskedelmi hitelintézet – vállalati hitelezéssel foglalkozó – munkatársa volt, amely banknak a műtrágyát gyártó cég több milliárd forinttal tartozott.

2009-ben a Magyar Fejlesztési Bank gazdaságélénkítési céllal bankgaranciát nyújtott kereskedelmi bankok által kihelyezett forgóeszköz hitelekhez. A két vádlott megállapodott abban, hogy a banknak eddig nem tartozó cég – jogszabályi feltételek hiányában – bankgaranciával biztosított forgóeszköz hitelt vesz majd fel, és abból rendezi a másik cég korábbi tartozásait. A 44 éves férfi kidolgozott egy színlelt hitelkonstrukciót, és a 60 éves férfi – a cégének valós visszafizetési képessége nélkül – 2010-ben részben hiányos, részben valótlan tartalmú okiratokkal hitelkérelmet nyújtott be, amelynek eredményes elbírálásához a társa segítséget nyújtott. Az igényelt 2,4 milliárd forint hitelhez a Magyar Fejlesztési Bank 1,7 milliárd forint tőkeösszegű bankgaranciát hagyott jóvá, amelyről a szerződést a céggel 2010. október 20-án meg is kötötte.

A 60 éves férfi a hitel összegét teljes mértékben lehívta, azt valótlan tartalmú számlákkal átutalta a másik cégéhez, amely ebből visszafizette a banki tartozásának nagy részét. A forgóeszköz hitelt felvevő cég a tartozásának csak az első törlesztőrészletét fizette meg, a hitel teljesítésére nem is lett volna képes a továbbiakban.

A Magyar Fejlesztési Bank a bankgarancia alapján kamatos összeggel teljesített a forgóeszköz hitelt folyósító banknak, így összesen 2,1 milliárd forintos kárt szenvedett.

A Fővárosi Nyomozó Ügyészség a két férfival szemben különösen jelentős kárt okozó csalás bűntette miatt emelt vádat a Fővárosi Törvényszék előtt, amely cselekményt a törvény öttől tíz évig terjedő szabadságvesztéssel rendel büntetni.

Lájkold a Facebook oldalunkat