Az ellenzék alaposan kiakadt Gruevszki menekültstátuszán

Breaking News Friss Korrupció Politika Valódi hírek
Oszd meg másokkal is

Forrás: https://zoom.hu/hir/2018/11/20/az-ellenzek-alaposan-kiakadt-gruevszki-menekultstatuszan/

Közleményekben tiltakoznak az ellenzéki pártok, amiatt, hogy Nikola Gruevszki volt macedón miniszterelnök megkapta a menekültstátuszt.

Az MSZP azzal nyitott, hogy

“Holló, hollónak nem vájja ki a szemét, Orbán a korrupt kollégáinak nem engedi el a kezét!

Sőt! Azért, hogy a korrupt politikusok ne kerüljenek hazájukban börtönbe, Orbán képes bevándorló országgá tenni hazánkat.”

Hozzátették: “A Fidesz bebizonyította ország-világ előtt, hogy Magyarországnak olyan kormánya van, amely baltás gyilkosokat képes szabadon engedni, a börtön elől menekülő elítélt bűnözőket pedig képes menekültként befogadni és védelmezni. Miniszterelnök úr! Most kell szerénynek lenni, mert most van mire.”

Liberálisok: az Orbán-kormány hivatalosan is egy bűnöző mellé állt

A Magyar Liberális Párt szerint az Orbán-kormány hivatalosan is egy bűnöző mellé állt. A párt közleményében arról ír, hogy “megdöbbentő, hogy az Orbán-kormány hivatalosan is menekültstátuszt adott a volt macedón kormányfőnek.

Nikola Gruevszkit otthonában nem a “politikai múltja és véleménye, illetve az új kormány részéről őt ért koholt vádak miatt” üldözik, hanem azért, mert a macedón kormány korrupció miatt elítélte, szökése után pedig nemzetközi körözést adtak ki ellene.

A Liberálisok elfogadhatatlannak tartják, hogy a Fidesz-kormány segítséget nyújt neki abban, hogy saját országában elkerülhesse a felelősségre vonását. Miközben az Orbán-kormány a valódi oltalomra szoruló emberek ellen gyűlöletkampányt hirdetett, a letelepedési kötvényeken keresztül már így is több mint 20 ezer embernek adott lehetőséget Európába jönni, akik között számos kétes hátterű ember lehet. Ezt koronázza most meg Gruevszki befogadása, amit több demokratikus ország teljes joggal kritizál.”

Párbeszéd: a politikai söpredék lerakóhelyévé tették Magyarországot

A Párbeszéd szerint a magyar kormány hazai és nemzetközi jogszabályokat is megsértett annak az eljárásnak a során, amelyben Nikola Gruevszki volt macedón miniszterelnök megkapta a menekültstátust.

Szabó Tímea, az ellenzéki párt társelnöke keddi budapesti sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott: Orbán Viktor “a politikai söpredék lerakóhelyévé tette” Magyarországot.

A frakcióvezető azt valószínűsítette, hogy Nikola Gruevszki Pintér Sándor belügyminiszter külön méltányossági engedélyével juthatott be Magyarországra. Ezzel a belügyminiszter, valamint a Bevándorlási és Menekültügyi Hivatal is megsértette a menekülttörvényt – fűzte hozzá.

A politikus egyúttal arra is felhívta a figyelmet, hogy az unió alapszerződése kimondja:

különösen súlyos bűncselekmények elkövetőinek nem lehet menekültstátuszt adni.

Jelezte azt is: megnézik, hogy milyen jogi lépéseket tehetnek annak érdekében, hogy a volt macedón kormányfő ne maradhasson Magyarországon.

Mirkóczki rendkívüli nemzetbiztonsági ülést hív össze

Mirkóczki Ádám, a Nemzetbiztonsági Bizottság jobbikos elnöke arról számolt be közleményben, hogy magyarázatot vár arra, hogy ki a felelős azért, hogy az elmúlt 28 évben példátlan módon így hazudjanak és átverjék testületileg az Országgyűlés legfontosabb szakbizottságát. A Gruevszki-botránnyal kapcsolatban a Belügyminisztérium és a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal törvényi kötelezettségüket megszegték, a nemzetbiztonsági átvilágításon is átesett bizottsági tagokat félrevezették. Ezen okból rendkívüli nemzetbiztonsági ülést hív össze.

MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

Lájkold a Facebook oldalunkat