Károsultaknak: “Horvátország a Mi kutyánk kölyke” – Orbán Viktor

Károsultak Korrupció Matolcsy György MNB
Oszd meg másokkal is

Forrás: https://alfahir.hu/2018/07/12/devizahitel_itelet_horvatorszag_orban_viktor

Orbán szeme előtt zajlik: hazudtak a bankok, 437 milliárd forintot kapnak vissza a devizahitelesek Horvátországban

Míg itthon a devizahitelesek kimentése is csak kommunikációs szinten zajlott le, Horvátországban igazi kárpótlások zajlanak. A távirati iroda szerint ugyanis semmissé nyilvánította a svájci frank alapú jelzáloghitelt a horvát legfelsőbb kereskedelmi bíróság arra hivatkozva, hogy a bankok 2004 és 2008 között nem tájékoztatták ügyfeleiket az ilyen devizahitelek magas kockázatáról. Ez az, amit nálunk nem tesznek meg. Mondjuk vb-döntőt sem játszunk.

A hír szerint a testület elutasította a bankok fellebbezését, és helybenhagyta a frankhitelesek érdekvédelmi szervezete kollektív vádemelését a nyolc legnagyobb Horvátországban működő bank ellen.

Azzal vádolták őket, hogy tisztességtelenül alkalmazták az árfolyamzáradékot, és egyoldalúan megváltoztatták a kamatokat, amelynek következtében a hitelfelvevők törlesztőrészlete a duplájára nőtt a kiindulásinak.

A testület most megerősítette egy korábbi, 2013-ban hozott elsőfokú ítéletét. A döntés szerint a perelt bankok megsértették a kollektív érdekeket és a hitelfelvevők jogait azzal, hogy nem tájékoztatták ügyfeleiket a devizahitelek magas kockázatáról, valamint semmis és tisztességtelen szerződést kötöttek ügyfeleikkel. Aláhúzták, hogy az említett pénzintézetek az akkor hatályos fogyasztóvédelmi törvénnyel ellentétesen jártak el.

Döbbenetes összeg

A nyilatkozó parlamenti képviselők szerint

120 ezer adós kaphatja vissza ezzel a döntéssel a hitelei után túlfizetett kamatok és a devizaárfolyam közötti különbséget. A bankoknak több mint 10 milliárd kunát (437 milliárd forintot) kell megtéríteniük ügyfeleiknek.

Ehhez minden hitelesnek egyéni pert kell indítania a pénzintézetek ellen. Ebben továbbra is segítségükre lesz az egyesület – szögezték le.

Emlékezetes, a kormányfő a horvát focicsapat világbajnoki döntőbe jutásával kapcsolatban képes volt benyögni egy közmédiás interjúban, hogy a horvát foci „a mi kutyánk kölyke”, ahhoz nekünk is közünk van. Magyarul Orbán Viktor nem bírta ki, hogy valahogyan ne tolja át magát saját sikertelenségének árnyékába.

„A horvátok sikere persze a horvátoké, de egy picit úgy érezzük, hogy abban mi is benne vagyunk, hiszen ez a régió dicsősége is, még hogy ha most a horvát zászlót is kell most a magasba emelni” – fogalmazott a foci kapcsán.

Talán a régió dicsősége lehetne az is, hogy nem mindent a horvátok csinálnak meg, hanem olykor a magyar kormány teljesítménye is meghaladja az impotens, habonyi médiapolitizálás szintjét. Akkor nem lennének több százezren egy lépésre attól, hogy az utcára kerüljenek. Akkor talán Orbán Viktor is elérne valami igazi sikert az ország élén.

Nem a sajtóban, hanem a valóságban.

Orbán Most! mutassa meg milyen kemény csávó, különben a migráns-bankok oldalára áll!

 

Lájkold a Facebook oldalunkat