Minden Quaestor-kisbefektetőt ki lehetett volna fizetni

Korrupció Lopás Matolcsy György MNB
Oszd meg másokkal is

Forrás: https://hirtv.hu/ahirtvhirei/minden-quaestor-kisbefektetot-ki-lehetett-volna-fizetni-2456489

A 2015-ben bedőlt brókercég számláin volt elég pénz – írja a Magyar Nemzet a birtokába került nyomozati anyagok és a korábbi dolgozókkal folytatott beszélgetések alapján.

A Quaestor vezére nem sokkal a márciusi csőd előtt még a jegybanki vezetőktől kért engedélyt arra, hogy a pánikhangulat elkerülése érdekében megmenthesse a szintén becsődölt Hungária értékpapírt, amit azonban nem engedtek. 

A csődöt követő pánikhangulatban Szijjártó Péter bizalmi emberén keresztül azt üzente Tarsoly Csabáéknak, hogy ha a külügyminisztérium kiveheti a Nemzeti Kereskedőház Quaestornál tartott közel négymilliárdját, segítenek a csőd elkerülésében, ám ez nem történt meg, a folyamat azután indult el, hogy Tarsoly Csaba személyesen jelezte a jegybanknál, hogy túlbocsátották a kötvényeket. A Quaestor-vezér levelezéséből az is kiderül, hogy a cégcsoport több mint 13 ezer ügyfelének 42 milliárd forintnyi befektetése rendelkezésre állt.

Volner: A kormány célja a lopás

A rendszerváltás óta a csaló brókereket segítette a kormány – a Jobbik szerint. Volner János, a Jobbik frakcióvezetője azt mondta: két tucat módosító javaslatot nyújtott be, amelyek megelőzték volna az elmúlt évek brókerbotrányait.

Volner János úgy fogalmazott: a kormány célja nem az volt, hogy kifizesse a kisembereket, hanem hogy ellopja a pénzt.

Ha a felügyelet megfelelő gondossággal végezte volna a csaló brókercégek ellenőrzését – mindössze két független brókercég van Magyarországon -, ha a felügyelet megfelelő gondossággal járt volna el, akkor feltárták volna ezt az elképesztő bűncselekmény sorozatot idejekorán, és nem lehetett volna több mint háromszázmilliárd kárt okozni a magyar adófizetőknek, a kisbefektetőknek. Tekintettel arra, hogy nem megfelelő gondossággal végezte a tevékenységét sem a Magyar Nemzeti Bank, sem előtte a pénzügyi szervezetek állami felügyelete, az emberek pénze ellopható volt, a pénz eltűnt. Az összes bank- és brókerbotránynak ugyanaz volt a tanulsága a rendszerváltás óta: a pénz eltűnt, a nagy halak, az igazi felelősök minden esetben megúszták, az igazi kárvallottja ennek a bűncselekmény sorozatnak is – ugyanúgy, mint a rendszerváltás óta az összes bank- és brókerbotránynak -, maga a kisember volt – nyilatkozta a politikus.

Lájkold a Facebook oldalunkat