Karácsony: az MSZP-Párbeszéd teljesíti a devizahitelesek és a Quaestor-károsultak követeléseit

Korrupció Lopás Matolcsy György Quaestor Tarsoly Csaba
Oszd meg másokkal is

Forrás: http://mszp.hu/video/karacsony_az_mszp-parbeszed_teljesiti_a_devizahitelesek_es_a_quaestor-karosultak_koveteleseit

Az MSZP-Párbeszéd szövetség miniszterelnök-jelöltje ígéretet tett arra, hogy amennyiben kormányra kerülnek, akkor megvalósítják a devizahitelesek és a Quaestor-károsultak követeléseit.
Karácsony Gergely egy szerdai, a károsultak demonstrációjával egybekötött budapesti sajtótájékoztatón azt mondta, az MSZP és a Párbeszéd többek között azért lépett szövetségre, hogy képviseljék az “elmúlt nyolc év veszteseit”, akik majd a “kormányváltás győztesei lesznek”.
 
A különböző károsulti csoportokat összefogásra kérő politikus úgy fogalmazott: ha a rossz politika tette tönkre az életüket, akkor a rossz politikát kell leváltani és jó politikával kell enyhíteni a károkat.
 
Karácsony Gergelytől megkérdezték, hogy miután korábban bírálta a kormány devizahiteles-politikáját és nemmel szavazott a parlamentben a végtörlesztésre, mégis közel 32 millió forintot végtörlesztett. A zuglói polgármester annyit felelt, hogy betartja a törvényeket, azokat is, amelyeket nem támogatott. Hangsúlyozta, hogy a végtörlesztésre egy lakáseladásból teremtette elő a pénzt.
 
Szakács László, az MSZP frakcióvezető-helyettese a sajtótájékoztatón azt mondta, a bankok 2000-2500 milliárd forinttal követelnek többet a devizahitelesektól, mint amennyit követelhetnének. Eközben 900 ezer embert fenyeget az a veszély, hogy elveszíti az otthonát – emelte ki. Hozzátette, hogy a Quaestor-károsultak ügyében pedig megkerülhetetlen a Magyar Nemzeti Bank felelőssége, mert az MNB nem látta el az ellenőrző feladatát és nem védte meg a befektetéseket.
 
A devizahitelesek és a brókerbotrány károsultjai megszenvedték az elmúlt időszakot és még azt is végig kell hallgatniuk a kormányzati médiumokból, hogy a kabinet megmentette őket – fogalmazott.
 
Szabó József devizahiteles, arról beszélt, hogy az emberek abban a tudatban vették fel a hiteleket, hogy azokat a futamidő végéig tudják majd fizetni. Az a Magyar Nemzeti Bank, amelyik hallgatott a közelgő bajról, 2008. nyarától deviza-felhalmozásba kezdett, majd amikor a forint meggyengült, akkor három év alatt 900 milliárd forint nyereséget realizált – hangsúlyozta.
 
A Questor-károsultak nevében felszólaló Kálmán-Pikó István azt mondta, az ügy látszólag arról szól, hogy egy csalárd cég kirabolt 32 ezer embert. A férfi úgy fogalmazott, őket valójában nem egyszer, hanem négyszer rabolták ki, egyszer a Quaestor és háromszor a politika. Szavai szerint többet veszítettek “a magyar állam úgynevezett segítségnyújtásával, mint amennyit az egész Quaestor-ügyön buktunk”. A kárrendezési törvény miatt a károsultak 75 százaléka kevesebb pénzhez jut, mintha a jogszabály meg sem született volna – emelte ki, hozzátéve, hogy 12 ezren egyetlen fillért nem kapnak.
 
Az esemény alatt néhány tucatnyi károsult demonstrált a helyszínen. 
Lájkold a Facebook oldalunkat