Régi hír: MSZP-közeli és oroszbarát szálak a 200 milliárdos Quaestor-csődben

Brókerügyek Károsultak Korrupció Lopás Quaestor
Oszd meg másokkal is

Forrás: https://atlatszo.hu/2016/11/03/mszp-kozeli-es-oroszbarat-szalak-a-200-milliardos-quaestor-csodben/

Az MSZP új csodafegyverét, Tóth Bertalan frakcióvezető imázsát építő Gát György producer a Tarsoly-féle Quaestor-botrány egyik nagy kedvezményezettje. Más quaestoros szálak is vezetnek a szocik irányába, fontos szerep jutott a nyírségi-szabolcsi oroszbarát lobbinak is. Nagyon úgy fest, ismét egy pártokon átívelő gigamutyi zajlott. A lényeget azonban továbbra is csak sejteni lehet: hol a pénz?

„Francesco a nő alatt fekszik. Most húsz éves. Homlokát mély sebhely csúfítja, egyébként nagyon jóképű, és tele van életerővel. Meg vággyal. Még egy fiatal nő jelenik meg a képben, helyet cserél az előbbi nővel. Ugyanazt a pozitúrát foglalja el. Egy ideig folytatják a hancúrozást.”

Meghökkentő lehet, de az idézet a Quaestor-csoportnál lefoglalt nyomozati iratokban olvasható, a forrás pedig egy forgatókönyv. Csalódniuk kell azonban azoknak, akik kedvelik az igénytelenül megírt illedelmes pornográfiát: a Quattrocento – Egy reneszánsz történet című tízrészes televíziós minisorozatot egyelőre nem mutatják be a csatornák. Ez is egyike ugyanis a Quaestor számos befuccsolt befektetésének.

A Quaestor Financial Hurira Kft. 2013-as alaptájékoztatója szerint a sorozat angol nyelven kerül elkészítésre és „célzottan a világ minden TV és Film csatornájának készül. Jelenleg az ilyen típusú TV-re készült mini sorozatoknak erősödő piaci kereslete van és éppen ezért viszonylag magas áron és könnyen értékesíthetőek”.

Ehhez képest már 2011-ben így leveleztek a produkcióról a cég vezetői: „Zsolttal beszeltem tegnap es kifejezte aggályait a projekt potenciális kockázataira vonatkozólag. Most meg megállítható ez a vonat.”

Végül sem a Quattrocentóból, sem a Quaestor-leány Corv-Invest Kft. másik, gigantikus, 120 millió dolláros költségvetésűre tervezett filmes ötletéből, a Jégmezők lovagja remake-ből, de a Macskafogó rajzfilm 3D-s verziójából sem lett semmi. A producer és Corv-Invest résztulajdonos Gát György azonban, az Átlátszóhoz is eljutott nyomozati iratokban legalábbis ez látszik, néhány tízmillió forint erejéig szerepel az úgynevezett 7/737-es számláról pénzt felvevők között is.

Márpedig ide nem furakodhatott be akárki: a 444.hu cikksorozata (az eddig megjelent részek ittés itt olvashatóak) úgy azonosította a 7/737-es számlát, mint ahol elveszhetett az ügyfélpénzek ügyfélpénz-jellege. A számlát a központi cég, a Quaestor Pénzügyi Tanácsadó Zrt. vezette a Quaestor Értékpapír Zrt.-nél. A cégvezetés néhány tagja, köztük Tarsoly Csaba első ember időről időre megcsapolta a Quaestor kuncsaftjainak pénzét pontosan ezen számla révén.

A kis Vuktól Tóth Bertalan imázsáig

Gát rendőrségi tanúvallomásában – kapcsolatuk eredetét magyarázva – gyerekkori barátjának mondta Tarsolyt, csak arra nem tért ki, melyikőjük gyerekkorára gondol: 17 év ugyanis a korkülönbség kettejük között Gát javára. A kapcsolat ugyanakkor, bárhonnan ered is, meglehetősen erős, még a quaestoros dolgozóknak is ábrán kellett lerajzolniuk saját használatra Gát (azóta zömmel bedőlt) produkciós és egyéb cégei, illetve a Quaestor-csoport tulajdonosi összefonódásait:

A kilencvenes évek egyik sztárproducere – filmes emlékezet szerint az első magyarországi producer -, egyebek mellett a Família Kft. című szappanopera, illetve a kudarcos Vuk-folytatás gyártója nevét utoljára akkor lehetett szélesebb körben olvasni, amikor tavaly kiderült: ő építgeti az MSZP új sztárpolitikusa, a pécsi Tóth Bertalan imázsát.

Tóthból nemrég még elnököt kívántak faragni a szintén Baranya megyei erős ember, Puch László volt pártpénzügyér nevével fémjelzett szoci körök. Ez ugyan nem jött össze – az új pártelnök Molnár Gyula lett-, de Tóth mindenképpen belépett az országos köztudatba: az MSZP parlamenti képviselőcsoportját vezeti.

Gát mindenesetre nem csak vele, de magával Puch-hal is kapcsolatban áll – ezt ő maga ismerte el az Átlátszó érdeklődésére, bár egyebekben nem kívánt nyilatkozni. Ha ez, mármint az egyik kedvezményezett és az úgynevezett ellenzéki párt kasszásának nexusa kevés lenne MSZP-s szálnak a brókerbotrányban, nyugalom: lesz még más is.

De előbb ismételjük át, mi is történt a brókerházban a 2015-ös csőd napjáig. Ehhez saját kutatásaink mellett a 444 már idézett cikkeit használtuk fő forrásnak.

Húsz év, 200 milliárd forint, 30 ezer károsult

A Quaestor-sztori gigantikus piramisjátékként fogható fel: egyre több új befektető (illetve tetemes bankhitel) kellett, hogy finanszírozni lehessen részben a nettó lopást (táskás kápé-felvételek), részben a Gát-féle filmekhez hasonlatosan bukó befektetéseket.

Lájkold a Facebook oldalunkat