A Quaestor-vagyon elkótyavetyélése a terv szerint halad

Károsultak Korrupció Lopás Quaestor Tarsoly Csaba
Oszd meg másokkal is

Forrás: https://444.hu/2017/05/31/a-quaestor-vagyon-elkotyavetyelese-a-terv-szerint-halad

  • Tulajdonost váltott a Quaestor maradékának egyik értékes darabja, a budai Napfény hotel 
  • A vevő céget Németh Szilárd egykori titkára vezeti, tulajdonosa Árpa Attila barátnője és egy holland dizájner
  • Meglepően olcsón szerezték meg az ingatlant, luxushotelt terveznek működtetni ott.

Van egy elhagyatott hatemeletes épület messze a város szmogja felett, a Svábhegy tetején, közel a Normafához, aminek szögletes sziluettjét az egész városból látni, és fordítva, az épületből belátni egész Budát és Pestet.

Ez a budapesti Napfény hotel, ami a Quaestor-csoport tulajdonában volt, egészen a közelmúltig.

 

Az Eötvös út, Fülemile út és Őzike út által határolt telken lévő épület a hatvanas években készült, és amíg a Magyar Iparszövetség alapítványa tulajdonában állt, a kétezres évek közepéig szállodaként működött. 2006-ban viszont – a mátrai Bérc Hotellel, valamint egy balatonberényi szállodával egy csomagban – megszerezte a Quaestor az iparszövetségtől. A vételár ismeretlen, de a magyar ingatlanbuborék felfúvódásakor nem lehetett alacsony.

A szálloda 70-80 szobás, 4200 négyzetméter az épület bruttó területe, a telek 8500 négyzetméteres. A Quaestorban úgy látták, hogy nincs sok értelme hotelként működtetni tovább, ezért funkcióváltásban is gondolkodtak. Tarsoly egyik gyanúsítotti meghallgatásán hosszan beszélt a hotelről, itt a szó szerinti jegyzőkönyv.

„A Széchenyi-hegy tetején is van egy szállodánk, amit ebben a hármas csomagban vettünk, ott két elképzelés is futott, az egyik, hogy a cégközpontunkat költöztetjük oda fel, de ezt végül is elvetettük, az elképzelés … (érthetetlen) …, hogy egy ilyen egészséges életmód központot akartunk kialakítani, makrobiotika központtal felvettük a kapcsolatot, én azt gondolom, hogy ez egy olyan létesítmény, egészségügyi létesítmény tudott volna lenni, ami az egészséges életmódra szoktatja rá az embereket. Ez a makrobiotika egy japán professzor által kitalált egészségügyi táplálkozás tudományi program, elindul egy lélektani építésből és ebből épít fel egy teljes életmódot. Én azt gondolom, hogy ez a rendszer az, amiben több százmilliárd forint bevétel lett volna várható az elkövetkező tíz években, ennek a folyamata most kezdődött el, ez is idén kialakítottuk volna ezt az épületet, jövőre indult volna be a tevékenység, sajnos ez is így befejeződött a cégcsoport részéről.”

Tehát felmerült, hogy ide költözzön a Váci úti cégközpont, vagy valami makrobiotikai egészségközpontként zúdítsa a százmilliárdos bevételeket a Quaestorra. De a cégcsoport a hotelépületet alapvetően más befektetőknek kínálta vételre saját honlapján

Így érte a 2015 márciusi bedőlés a gazosodó telken álló épületet.

Mivel a Quaestor 260 milliárd forint körüli adósságait csak kis részben fedezték a cég vagyonelemei, ezért különösen fontos lett volna, hogy minél jobb áron adják el a csoport maradékát. Már csak azért is, mert a Quaestor-csőd utáni időszakban a károsultakkal hihetetlen packázásba kezdtek a fideszes politikusok, az állami hivatalok és a cégcsoport cégeinek különböző felszámolói – sokan reménykedtek viszont, hogy a vagyonelemek értékesítése révén valami még vissza is jöhet az elvesztett pénzükből.

Tarsoly Csaba a Quaestor-ügy bírósági tárgyalásán azt mondta, hogy a szálloda értéke 1,5-2 milliárd forint, és az ingatlan tehermentes. Ez utóbbi így van: bár egy időben többmilliárdos CIB-es jelzálog terhelte az ingatlant – a balatonberényi szállodával együtt –, ez 2013-ban lekerült róla, csak pármillió forint adótartozás terhelte az ingatlant.

De valószínűleg árban sem mondott nagyot Tarsoly. Elég lepusztult állapotban van a már tíz éve üresen álló Napfény Hotel, de több dolog is mellette szól. Azon kívül, hogy a környéken lakik a magyar elit, és ezért az átlagos lakóépület-négyzetméterárak igen magasak, és hogy az épületnek tényleg egyedülálló panorámája van, a legnagyobb mellette szóló érv a kerületi szabályozás.

Ilyen nagy épületet ugyanis a környéken nem lehet már építeni.

A 2005 óta hatályos XII. kerületi városrendészeti és építési szabályzat szerint a Széchenyi- és a Sváb-hegy fennsíkján semmit nem szabad olyan magasra építeni, hogy az építmény eltakarja a hegy gerincvonalát, mint “a budai hegyvidék városi látványt meghatározó vonulatát“. Ezt az építőknek a Kis-Sváb-hegyről és a Sas-hegyről készített fényképekkel kell bizonyítaniuk, ahol be kell satírozniuk az építendő épület tervezett körvonalát.

Szóval ha valaki egy nagy épületet akar Budapest környékén a jó levegőn, nincs sok opciója. Ennek elvileg jelentősen növelnie kellene az amúgy felújítható épület értékét. (Bár az is igaz, hogy amennyiben részben lebontanák a korszerűtlen épületet, csak trükközéssel lehetne megoldani, hogy ne kelljen újra engedélyeztetni.)

A végelszámoló Patik, Varga és Társaik Zrt. ehhez képest elég olcsón hirdette meg az épületet, először tavaly júniusban mindössze 950 millió + áfáért. Aztán tavaly szeptemberben levitték az árat 855 millióra, végül, decemberben még egyszer levitték 770 millióra. De ez csak a nettó irányár volt, tehát olcsóbb ajánlattal is lehetett pályázni.

Idén tavasszal új táblák kerültek ki az épületre: egy nagy

#BudaBaron,

és egy másik, ami megemlíti a beruházó cég nevét is: Rooof Hungary Zrt.

Értesüléseink szerint az épületet 635 millió forintért vette meg a Rooof Zrt. Ezt jövőre megerősítheti a cég, ha leadja a 2017-es mérlegét. A cég a tulajdoni lap szerint március 6-án lett az ingatlan tulajdonosa. (Megkerestük a Patik, Varga és Társaik Zrt.-t és a Rooof Hungary Zrt.-t is, de kérdéseinkre nem válaszoltak.)

A #BudaBaron természetesen egy Instagramos hashtaget rejt, ami pedig főként maga “budabaron“, illetve Asztalos Gabriella és egy holland dizájner, Marcel T. L. G. Wanders posztjai miatt pörög. Nem meglepő módon ők ketten a Rooof Zrt. tulajdonosai. Asztalos Gabriella korábban tévés műsorvezető volt, később külföldön dolgozott bútordizájnerként. Az utóbbi hónapokban Árpa Attila barátnőjeként írtak róla a pletykalapok.

Budabaron főként „szégyentelenül, extravagánsan elit luxuriőz luxus” életérzésről posztol képeket, kizárólag véletlenszerűen kiválogatott magazinfotók segítségével: Bentley-k, luxusnők, luxuskarórák és luxus-épületbelsők váltogatják egymást.

 
 

Asztalos Gabriella azt mondta a tervről januárban a Fix tévének adott interjújában, hogy három év múlva lesz kész, és „a magyaroknak meg kell érnie hozzá, rá kell hangolódnia, meg kell értenie“.

A Rooof Zrt. ügyvezetője Asztalos Dávid, Asztalos Gabriella öccse. Ő a Fidelitas 17. kerületi csoportjának elnöke, és egy ideig Németh Szilárd titkáraként is dolgozott a rezsiakciócsoportban – egészen pontosan ő volt a rezsicsökkentés végrehajtásáért felelős munkacsoport kabinettitkára. Tagja volt a nemzetpolitikai munkacsoportnak is.

Asztalos Dávid három éve azzal került be a hírekbe, hogy éppen akkor indított fogyasztóvédelmi referensképzéssel foglalkozó céget, amikor Németh Szilárd beadott egy törvényjavaslatot, ami kötelezővé tette a fogyasztóvédelmi referensek alkalmazását. Erről az azóta kinyírt Népszabadság írt, arról pedig a hvg.hu, hogy az eredetileg budapesti, XII. kerületi Asztalos Dávid bejelentkezett egy hajdúszoboszlói lakcímre, hogy felvehesse a fiatal vállalkozóknak járó hatmillió forintot, amit egy fuvarszervező céghez használtak fel.

Asztalosék üzleti vállalkozásai nem mentek rosszul. Az édesanya nevén futó Fogyasztóvédelmi Referens Képző és Közvetítő Központ Kft. 2014-ben 67, 2015-ben 23 millió forintos árbevételt hozott. (Az Asztalos Dávid tulajdonában lévő másik referensképző cég, Nemzetközi Energetikai és Fogyasztóvédelmi Központ Kft. egyelőre nem mutat életjeleket.)

Az AB Team International Kft. nevű fuvarozócég szintén hasít: 2014-es 13 millió forintos árbevételét 2015-re meg-hét-és-félszerezte, 98 millió forintra, 2016-ban 69 millió forint forgalmat bonyolítottak. A cég Asztalos Dávid és barátnője, illetve volt fidelitasos helyettese, Barkó Ivett tulajdonában van, székhelye Hajdúszoboszlón van, központja viszont az álláshirdetések szerint egy Balassi Bálint utcai iroda. 

Ingatlan- vagy hotelbizniszben mindenesetre zöldfülűnek számítanak az Asztalos testvérek, még akkor is, ha holland partnerük portfóliójában több luxushotel dizájnja is szerepel.

A valódi finanszírozót nem ismerjük.

Asztalos Dávid március 8-án, tehát néhány nappal az ingatlan megszerzése után tett közzé álláshirdetést a Facebookján, a budai Hegyvidékre kerestek irodavezetőt, „kimagasló bérezés és prémium munkakörnyezet“.

A Quaestor-hagyaték elkótyavetyélése viszont mindenképpen trendbe illeszkedik. A bukott cégcsoport hat, kevésbé kapós ingatlanját (a Napfény hotelen kívül: a balatonberényi Beach Hotel, a szegedi Régi Hungária szálló, egy leányfalui és egy szentendrei kisebb szálloda, továbbá egy balatonkenesei golfprojekt) összesen 2,8 milliárd forintért hirdették meg a felszámolók. Az együttes ár azóta több lépcsőben lement 2,1 milliárd forintra, és értésüléseink szerint egyelőre még mindig csak a normafai hotelt sikerült eladni, szóval további árcsökkenések várhatóak.

A Quaestor legjobban menő hoteljére, a ma Lifestyle Hotel Mátra néven futó korábbi Bérc Hotelre már rátette a kezét Mészáros Lőrinc. A négycsillagos hotelt tavaly óta a felcsúti üzleti lángész birodalmába tartozó Event-Immo Kft. üzemelteti. Ez a hotel továbbra is bűnügyi zár alatt van, a szálloda üzemeltetését éppen a végelszámolás elrendelése előtt szervezték ki a Mészáros-cégnek.

Ezeknél is fontosabb, hogy mi lesz a soroksári Duna-ág melletti DunaCity sorsa, ami a Quaestor-csoport legfontosabb vagyoneleme volt. Ezt 28 milliárd forintért hirdették meg, ami – az olimpiai pályázattal és az általános ingatlanár-emelkedéssel együtt – elég nagy felháborodást okozott a Quaestor-károsultak körében. A felszámoló itt is a Patik, Varga és Társaik Zrt.

A 28 milliárdos ár nagyjából feleakkora négyzetméterárat jelentett volna, mint amennyiért a szomszédos telkek gazdát cseréltek, a Quaestor bukása előtt nem sokkal Ghaith Pharaon ennél jelentősen többet ajánlott a területért. Az is furcsa volt, hogy pont ezt az ingatlant nem vonták bűnügyi zár alá. Akármilyen tervük is volt a kormányközeli köröknek ezzel a méretes telekkel, az olimpiai pályázat bukásával az valószínűleg összedőlt. Úgy tudjuk, jelenleg egy ajánlattevővel tárgyal a végelszámoló.

Lájkold a Facebook oldalunkat