Bréking! A németek betiltották a gyanús “befektetést”, amit Magyarországon vígan értékesítenek

Brókerügyek MNB
Oszd meg másokkal is

Forrás: http://www.portfolio.hu/vallalatok/it/breking_a_nemetek_betiltottak_a_gyanus_befektetest_amit_magyarorszagon_vigan_ertekesitenek.249173.html?utm_source=index.hu&utm_medium=doboz&utm_campaign=link

Németországban nem nézi végig tétlenül a pénzügyi felügyelet, ahogyan németek tízezreinek pénze egy engedély nélkül értékesített állítólagos kriptovalutába fektetve elhagyja az országot. A több országban is piramisjáték gyanújával rendőrségi nyomozás alatt álló OneCoin értékesítését és kereskedését azonnali hatállyal betiltották. A dubai holding és a belize-ben bejegyzett offshore cég tevékenysége ugyanis szerintük engedély nélküli saját számlás kereskedésnek minősül, és az ebben való részvételt a bolgár anyacégnek is megtiltották. Magyarországon viszont továbbra is megy a OneCoin aktív értékesítése.

A német pénzügyi felügyelet (BaFin) a OneCoint értékesítők által gyűjtött pénzt külföldre csatornázó cég, és az ehhez kapcsolódó dubai OneCoin holding engedély nélküli tevékenysége után lecsapott a hálózat szívére is:

a Onecoin Ltd dubai, a OneLife Network Ltd belize-i székhelyű cégének április 27-én azonnali hatállyal megtiltotta, hogy OneCoint értékesítsenek, és elrendelte, hogy szüntessék meg a OneCoin kereskedési rendszer működését Németországban.

A határozat (amely a hivatalos honlapon itt érhető el) indoklásában az áll, hogy az, ahogyan az említett cégek a OneCoin virtuális pénzzel kereskedtek, a hatályos német jogszabályok szerint saját számlás kereskedésnek (propietary trading) felel meg. Ez a tevékenység pedig a német szabályok szerint a BaFin előzetes engedélyéhez kötött.

Ezzel párhuzamosan a BaFin megtiltotta a One Network Services Ltd Bulgária/Szófia székhelyű cégnek, hogy részt vegyen a Onecoin Ltd dubai és a OneLife Network Ltd belize-i székhelyű cég engedély nélküli OneCoin kereskedésében.

A felügyelet megjegyzi, hogy az említett cégek egy nagyobb hálózat részét képezik, amely az állításuk szerint kriptopénz OneCoin népszerűsítését végzi MLM struktúrában Németországban és szerte a világon.

Legutóbbi cikkünkben a német felügyelet korábbi két határozatát taglaltuk, a mostani határozat azonban egy lépéssel tovább ment: már az országhatáron túlnyúló, a dubai holdinghoz kapcsolódó cégekkel (bolgár anyacég és belize-i offshore cég) és a OneCoin kereskedéssel is foglalkozik (gyakorlatilag betiltja működésüket), nem csak a OneCoinért fizetett pénz kicsatornázásával.

A BaFin tehát ezennel szőröstül-bőröstül betiltotta a OneCoint Németországban, miközben Magyarországon továbbra is aktívan értékesítik az állítólagos kriptopénzt.

Indiában múlt vasárnap 18 értékesítőt kapcsoltak le, 4-et keresnek, Thaifölön a jegybank figyelmeztet a kockázatokra és a pénzügyi bűnüldözési osztály nyomoz a OneCoinnal kapcsolatban. A korábbi felügyeleti és rendőrségi lépéseket pedig korábbi cikkünkben listába szedtük:

  • Olaszország pénzügyi felügyelete december végén ideiglenesen betiltotta a OneCoint értékesítő cég, a One Network Services Ltd. tevékenységeit Olaszországban. Az itt lefolytatott – több bejelentés miatt elindított – vizsgálat ugyanis kiderítette, hogy oktatási csomagok 140 eurós megvásárlásáért cserébe “jelentős pénzügyi hozamot kínáltak, két éven belül 2800 eurót”. Mint írják, az összegyűjtött adatok alapján egy piramisjátékról lehet szó, ezt pedig tiltják az olasz törvények.
  • A londoni pénzügyi felügyelet (FCA) tavaly szeptember végén adta ki hivatalos figyelmeztetését, melyben azt is megemlítik, hogy a londoni rendőrség is nyomozást folytat a céggel kapcsolatban.
  • A belga pénzügyi felügyelet tavaly augusztusban adott ki figyelmeztetést arról, hogy annak ellenére, hogy ezt állítják, az országban a hatóság és a helyi jegybank engedélye nélkül értékesítik a OneCoint.
  • A német BaFin tavaly nyáron szintén vizsgálatot indított, szerintük is piramisjáték gyanús esetről van szó. Mint írják, pénzért oktatócsomagokat lehet vásárolni, amelyek mellé OneCoinok járnak, de ezeket csak akkor lehet készpénzre váltani, ha újabb embereket szerveznek be maguk alá.
  • Kínában tavaly május végén 45,7 millió dollárnyi vagyont foglaltak le egy OneCoint értékesítő hálózatnál tartott razzia során, ez a OneCoin-szervezet összesen 91 millió dollárt nyúlt le kínai ügyfeleitől.

Tavaly decemberben az MNB már másodszor figyelmeztetett arra, hogy Magyarországon is terjednek piramisjátékokhoz hasonló, a Bitcoin hírnevére építő konstrukciók. Mint akkor írták, ilyen konstrukció

a OneCoin is amely látszólag kriptovalutába történő befektetést tesz lehetővé, valójában azonban kereskedni kizárólag a kibocsátó (egyben a tevékenységet szervező) által üzemeltetett zárt “tőzsdén” lehet. A rendszerbe magas hozamokat ígérve szerveznek az interneten keresztül új belépőket oly módon, hogy utóbbiak befizetéseiből a korábban csatlakozóknak jutalékot fizetnek.
Lájkold a Facebook oldalunkat