A gazdasági bizottság fideszes vezetője 70 millióért vett részvényeket a Buda-Cash vezetőinek cégében 2013-ban

Brókerügyek Buda-Cash Károsultak
Oszd meg másokkal is

Forrás: https://444.hu/2017/04/28/a-gazdasagi-bizottsag-fideszes-vezetoje-70-millioert-vett-reszvenyeket-a-buda-cash-vezetoinek-cegeben-2013-ban

Hetvenmillió forintért vásárolt Bánki Erik fideszes képviselő 2013-ban Opimus-részvényeket, rejtély, hogy miből – írja a 24.hu.

A Népszabadságot is kiadó Mediaworksöt tavaly felvásároló (majd a lapot megszüntető), azóta nyíltan Mészáros Lőrinc befolyása alá kerülő céget akkor még Phylaxiának hívták, és tőzsdei körökben két dologról volt ismert: hogy a Buda-Cash vezetőinek érdekeltsége, és hogy eszközeit erősen túlértékelten szerepeltette könyveiben.

 

Pintér Zoltán, a Buda-Cash alapító tulajdonosa – aki arról lett híres tavaly, hogy a bíróságon azzal érvelt: nem felelős a csalásokért, mert folyamatosan részeg volt – és más, a Buda-Cash-es körröl összefüggésbe hozható szereplők 2013-ban szerezték meg az Opimus/Phylaxia közel hetven százalékát, méghozzá úgy, hogy már korábban megvásárolt cégeket vittek be, azaz apportáltak a tőzsdei társaságba.

Ugyanebben az időben, 2013 májusában vásárolt Bánki Erik, a parlament gazdasági bizottságának fideszes vezetője 70 millió forintért 2,3 millió darab részvényt a társaságban.

Pintér Zoltán, Bánki Erik

Bánki a Fidesz sajtóosztályán keresztül azt válaszolta a 24.hu-nak, hogy ismeri Pintér Zoltánt, de üzleti kapcsolatuk nem volt. A kétes hírű cégben történt részvényvásárlását pedig „kizárólag piaci szempontok határozták meg”, tavaly pedig egy harmadik cégnek értékesítette részvényeit.

Más kérdés, hogy Bánkinak vagyonnyilatkozata szerint nem is lehetett volna pénze erre: 2012-es vagyonnyilatkozata szerint nettó 30 millió forintos vagyona volt.

2015-ben, a Buda-Cash bedőlése után azt mondta Bánki a parlamentben, hogy „sejtjük, hogy a pénz az arcátlan brókerek sportautóiban és külföldi bankszámláin lehet. Ám pont ezért és pont ebben a pillanatban tovább kell lépnünk, és le kell rendeznünk azt a kérdést, hogy ki fizeti a számlát. Sajnos, ismerjük a felszámolási eljárás útvesztőit, amely több hónapig, akár évekig elhúzódhat. Ezalatt az érintetteknek pont elég idejük lesz arra, hogy eltüntessék a bizonyítékokat, és a lopott pénzt megfelelő helyre menekítsék.” Arról nem beszélt, hogy a Buda-Cash-es vezetők cégének jelentős részvénycsomagja volt.

Érdekes az is, mi lett a Buda-Cash-es vezetők részvényeivel 2015-ben, amikor kiderült, hogy a brókercég csak masszív csalások segítségével tudott a felszínen maradni akkor már másfél évtizede. A Buda-Cash-es részvények ugyanis mostanra Mészáros Lőrincnél kötöttek ki.

Főleg az figyelemreméltó, hogy néhány nappal azelőtt, hogy a Buda-Casht bezárta volna a pénzügyi felügyelet, két offshore cég, a Cariati Holding és a TAC Investments tulajdonában került az Opimus részvényeinek jelentős része. Később ezt vásárolta meg Mészáros Lőrinc és Jászai Gellért ismeretlen tulajdonosuktól.

Tovább a 444.hu-ra

Lájkold a Facebook oldalunkat