Villa után kastély: 200 méteren belül közel 600 milliós Matolcsy-vagyon

Brókerügyek Károsultak Kiemelt hírek Korrupció Lopás Matolcsy György MNB NOlimpia Quaestor
Oszd meg másokkal is

Forrás: https://24.hu/belfold/2018/03/20/villa-utan-kastely-200-meteren-belul-kozel-600-millios-matolcsy-vagyon/

Matolcsy György jegybankelnök idősebb fia, Máté is ugyanúgy vett impozáns lakást, mint a fiatalabb fivére, Ádám: a cégén keresztül vásárolta, és a vételt Matolcsy György unokatestvérének bankja hitelezte meg. A rezidencia egy kőhajításnyira van Matolcsy Ádám luxusvillájától, amelyet – mint megírtuk – Matolcsy György használ.

A kisebbik Matolcsy-fiú korábban 430 millió forintért hirdetett rezidenciája a Rózsadomb szélén, a Páfránykert utcában fekszik, természetvédelmi terület mellett. A villát Matolcsy Ádám cége, a Magyar Stratégiai Zrt. szerezte meg tavaly nyáron. Ha azonban a luxusingatlant használó jegybankelnök nem balra fordul onnan, ahogyan az őt munkába szállító kisbusz szokta tenni, hanem jobbra, majd nyomban egy balkanyart vesz, alig 200 métert kell gyalogolnia, hogy beugorjon a nagyobbik fiához. A Kondor úton lakik ugyanis Matolcsy Máté és felesége.

Matolcsy Máténak két cége van. Az egyiknek, az Amur Online Kft.-nek lett a Kondor úti ingatlan a székhelye tavaly novemberben, és ugyanaznap a lakcíme is ez lett Matolcsy Máténak és feleségének. Hogy bonyolultabb legyen a képlet: az ingatlant Máté másik cége, a Mém Műhely Kft. vette meg tavaly júliusban. Alig két héttel később, minthogy Ádámé lett a 430 milliós luxusvilla.

Máté ingatlanát 150 millió forintért hirdették. A hirdetés már nem érvényes, de a neten fellelhető, érdemes a belső képeket megnézni. Mi kintről készítettünk róla fotókat, így néz ki:

A 179 négyzetméteres lakórészt az alsó szinten 393 négyzetméternyi, a tulajdoni lap szerint mellékhelyiség toldja meg, amelyben, a hirdetés szerint

helyet kapott egy billiárdterem, gardróbszoba, konyha, 3 állásos garázs. Valamint a wellness helység. 

A mellékelt fotók alapján a wellness helyiség benti úszómedencét, szaunát és jacuzzit takarhat, de a lakáshoz tartozik egy kerti tavacska is. A legfelső szint pedig a környezete fölé magasodik, lenyűgöző kilátást biztosítva a természetvédelmi terület mellett fekvő ingatlan használójának.

Az ingatlan kívülről kastélyra emlékeztet, háromszintesnek néz ki.

És ahogyan Matolcsy Ádám villájánál, ebben az esetben is Matolcsy György unokatestvérének, Szemerey Tamásnak a bankja, az NHB Növekedési Hitel Bank segített be egy jókora hitellel: 90 millió forintos jelzálog van bejegyezve az ikerházfélre. Az ingatlan hivatalos tulajdonosánál, a Mém Műhely Kft.-nél is megjelenik jelzálogbejegyzés.

Piaci alapon nehezen elképzelhető, hogy kapott volna ekkora kölcsönt egy olyan cég, mint amilyen Matolcsy Máté vállalkozása.

A Mém Műhely Kft. bevétele az utóbbi években 7 millió forint körül ingadozott, az eredménye a nulla körül, de inkább veszteséget termelt:

  • 2012-ben: 5,5 milliós veszteséget,
  • 2013-ban: 1,2 milliós mínuszt,
  • 2014-ben: 700 ezres nyereséget,
  • 2015-ben: 1,8 milliós nyereséget,
  • 2016-ban 4,9 milliós veszteséget hozott össze a cég.
  • árpedig egy 90 millió forintos hitelnek a havi törlesztőrészlete 500-600 ezer forint, vagyis évente 6-7 millió forint körül mozoghat, ilyet egy gyengén muzsikáló cég nem tud kitermelni.A tavalyi évi gazdálkodásról még nem érhető el a céges beszámoló, azt május végéig kell közzétenni.

    A jegybank megkerülte a kérdéseket

    A Magyar Nemzeti Bank azt válaszolta megkeresésünkre, hogy Matolcsy György ezt az ingatlant eseti rokonlátogatások kivételével nem használja.

 

Lájkold a Facebook oldalunkat