Ez nem a Quaestor: a befektetés, ami garantált sikerre van ítélve

Quaestor
Oszd meg másokkal is

Forrás: https://www.penzcentrum.hu/otthon/ez_nem_a_quaestor_a_befektetes_ami_garantalt_sikerre_van_itelve.1054975.html

Lakáspiaci szempontból sok esetben magának az utcanévnek is komoly jelentősége van – állapítottuk meg korábbi elemzésünkben. Ezúttal viszont arra kerestük a választ, hogy bírnak-e árelőnnyel, és ha igen, mekkorával a természetileg jól elkülöníthető helyszínek, mint például a vízpart, vagy a hegyvidék.

Tovább a cikkhez

A szakmai közhely szerint az ingatlanok árát meghatározó három legfontosabb tényező:

a lokáció, a lokáció, és a LOKÁCIÓ!

Ahogy azt a “Lakáspiaci Mozaik – számok nyelvén a magyar ingatlanpiacról” c. kísérőkiadványban is megjegyzik, a központban vagy a metrómegálló közelében fekvő, vagy épp egy parkra vagy sétálóutcára néző lakások mindig megtalálják azt a vevőt, aki magasra értékeli az adott lokációt.

Az ingatlanpiac legértékesebb kincseit azonban, a fentebb említetteknél jóval különlegesebb helyszíneken találhatjuk. Az ELTINGA Ingatlanpiaci Kutatóközpont elemzői szerint tartósan két, természetileg jól elkülöníthető helyszín garantálja a legmagasabb ingatlanfelárat. Ezek a

  • vízpart, és a hegyvidék.

Az ilyen kivételes adottságú helyeken fekvő ingatlanok ára két ok miatt is magasabb, mint a többi lakásé. Egyrészt a kedvezőbb adottságú helyszíneken eleve jobb ingatlanok épülnek, másrészt – még az ugyanolyan lakásokért is – hajlandóak vagyunk többet fizetni, ha hegyen vagy vízparton találhatóak.

 

Az sem véletlen, hogy könyvében a világ egyik, ha nem a legnagyobb ingatlanügynöksége, a Zillow is külön fejezetet szentel a témának. A magyarul ZILLOWSZTORIK címen megjelent lakáspiaci érdekességeket rejtő kiadvány szerzői megállapítják: “a tengerparti ingatlanpiac gyakorlatilag garantált sikerre van ítélve“, még az egyre veszélyesebb természeti csapások ellenére is.

KATTINTS! Ezek a legdrágább utcanevek Magyarországon

A magyar tenger partján ráadásul áradástól sem kell tartani, így nem meglepő, hogy a tó természeti szépségei igen tetszetős lakásár-prémiumot is eredményezhetnek. A Balaton-parti települések utcái közül a tíz legdrágább a part közvetlen közelében fekszik. Ezek az utcák a 400 ezer forint feletti négyzetméteráruk jó részét a vízpartnak köszönhetik, a Balaton nélkül nem lennének különlegesek az ingatlanvásárlók számára.

Hegyvidéki üdülőövezeteink ingatlanárai ugyancsak kiemelkednek a környékbeliekhez képest, a friss levegő és a természet közelsége mindig vonzó szempont.

Budapesten belül is megtaláljuk a hegy- és vízpart-prémiumot. A fővárosi lakások árát még magasabbra srófolja a Duna-part. A folyó látványelemként, levegőcsatornaként és városszerkezeti szempontokból adódóan is jelentős árelőnyhöz vezet. A Duna-menti övezetek népszerűségéről az újabb ingatlanfejlesztések is tanúskodnak: sűrű beépítésük jól mutatja a vízparti lakások iránti kiemelkedő keresletet. A budai hegyvidék mindig is egyedi ingatlan-állománya ma is különleges kincseket rejt, ami akár egymillió forint feletti négyzetméterárat is generálhat.

 

A legjobb persze, ha a magaslati levegőt és a víz szépségét egyszerre élvezheti valaki otthona teraszán. A Lakásriport 2016 év végi adatai szerint a keleti tájolású új építésű budai lakások 15 százalékkal drágábbak, mint a többi hasonló, környékbeli új ingatlan. Nem érdemtelenül…

Lájkold a Facebook oldalunkat