Végleg kivérezhet a Quaestor bankja

Kiemelt hírek Quaestor Tarsoly Csaba
Oszd meg másokkal is

Forrás: http://hvg.hu/gazdasag/20170314_Vegleg_kiverezhet_a_Quaestor_bankja3

Ötödjére sem sikerült túladni a Quaestor bankján, ezért az hamarosan végelszámolás alá kerülhet.

Hiába hirdette meg eladásra újra és újra a felszámoló a Quaestor-csoport bankját, az ötödik próbálkozása sem járt sikerrel – írja a 24.hu. A Quaestor 2014 végén vedte meg a francia Crédit agricole magyarországi leányvállalatát, a Credigen Bankot, ehhez pedig a Matolcsy György vezette jegybank a Quaestor bedőlése előtt pár hónappal adott engedélyt.

A hitelintézetet 2015 februárjában átnevezték Quaestor Bankra, majd rá egy hónapra eldőlt az első dominó Tarsoly Csaba cégbirodalmában. Tarsoly és társai büntetőpere csalás és sikkasztás vádjával jelenleg is folyik, több mint 30 ezer sértett van, az elkövetési érték 77 milliárd forint.

A Quaestor Bank tulajdonosa a Quaestor Értékpapír Zrt., de mivel utóbbinak – a Quaestor-csoport több más tagjához hasonlóan – zajlik a felszámolása, ezért a felszámolást végző Pénzügyi Stabilitási Nonprofit Zrt. (PSFN) veri dobra 2015 ősze óta folyamatosan a hitelintézetet. A felszámoló a 24.hu érdeklődésére azt közölte, eredménytelen volt az ötödik eladási kísérlet is, senki nem adott be pályázatot.

A bank lényegében üres, a legutóbbi, egy évvel ezelőtti hírek szerint két ügyféllel rendelkezett, mert a korábbi tulajdonos 2012-2013 fordulóján előbb a jól teljesítő hitelportfóliót adta el, aztán a rosszat. Mégis – a 2015 végi, a legutóbb lezárt évről rendelkezésre álló beszámoló szerint – több mint 2,1 milliárd forint saját tőkével rendelkezhet a bank, az esetleges vevőtől épp ezért várta azt a felszámoló, hogy legalább ekkora likvid pénzeszközzel rendelkezzen.

A felszámoló azt nem mondta el a lapnak, hogy mi lesz az újabb sikertelen eladási kísérlet után, de a lap szerint elképzelhető, hogy nemsokára visszaadják a bank működési engedélyét és elkezdődik a végelszámolás. Így a bankban levő pénz végül a Quaestor-károsultak kártalanítását szolgálhatja.

Lájkold a Facebook oldalunkat