Megmentik az ETO Parkot

Kiemelt hírek Korrupció NOlimpia Quaestor Tarsoly Csaba
Oszd meg másokkal is

Forrás: http://www.vg.hu/vallalatok/megmentik-az-eto-parkot-482954

Kevés híja volt, hogy a napokban kikapcsolják a fűtést az egykori Quaestor-birodalom 30 milliárd forintos darabjában, a győri ETO Park létesítményeiben. A felszámolást levezénylő Nemzeti Reorganizációs Nonprofit Kft. felszámolóbiztosa, Börcsök Sándor válságmenedzsert bízott meg a helyzet kezelésével. A megbízás a létesítmények energetikai rendszereinek, praktikusan a kiserőmű üzemeltetésének, emellett valamennyi közműszolgáltatásnak a megoldása. A válságmenedzsernek ehhez el kell járnia a szerződésben álló közszolgáltatóknál és az illetékes hatóságoknál egyaránt.

 
Büntetőeljárás miatt zár alá került a vagyon Fotó: Szabó Miklós

A feladat nem egyszerű, tekintve, hogy a vagyon a Quaestor-üggyel kapcsolatos büntetőeljárás miatt zár alá került – a brókerbotrány kitörését követően vagyonvisszaszerzési eljárásban foglalta le a nyomozó hatóság a győri ETO Parkot, benne a stadionnal. Mozdítható pénz tehát nincs, és fedezetként se jöhet szóba a vagyon, mert az ingatlanokat a Magyar Fejlesztési Bank Zrt. jelzálogjoga terheli.

A cikk a hirdetés után folytatódik

Az állami bank mintegy 17 milliárd forint hitelt nyújtott anno a komplexum építéséhez, amelyet azóta is Magyarország első multifunkcionális központjaként hirdetnek. A 16 ezres – de akár 30 ezresre is bővíthető –, fűthető pályás, fedett nézőteres, az UEFA szabványának megfelelő stadionon kívül edzőközpont, klubház, szálloda és pláza is található benne. Habár a Quaestor Invest Kft. fejlesztéséről valaha azt írták, hogy „koncepcióját jól átgondolt tudatosság jellemzi”, most azzal kellett szembesülni, hogy a 17 hektáros komplexum létesítményeit két saját gázmotoros erőmű látja el energiával, amelyek garantáltan veszteségesen működnek. Ugyanis kizárólag a komplexumot látják el, a többletet más nem veszi át, kapacitásuk pedig jóval nagyobbra van méretezve, mint az ETO Park szükséglete.

Ezzel együtt a komplexumot működőképes állapotban kell tartani, már csak azért is, mert az ETO Parkot be akarják vetni a 2017-es Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztivál egyik helyszíneként. Távolabbi és nem lefutott ügy, de a 2024-es olimpia kapcsán is felmerült a győri központ lehetséges helyszínként.

Csődmenetrend

Az ETO Park Kft. 2015. március végén került csődeljárás alá, és négy hónap múlva megkezdődött a felszámolása. A kormány stratégiailag kiemelt jelentőségű gazdálkodó szervezetté minősítette, így az állami tulajdonú Nemzeti Reorganizációs Nonprofit Kft. végzi a felszámolást. Az ETO Park a Quaestor-vagyon jelentős darabja, a korábbi közlések Tarsoly Csaba vallomására hivatkozva 30 milliárd forint összinvesztícióról szóltak, Lázár János kancelláriaminiszter pedig
62 millió euróra tette az értékét. Ez nem sokkal több, mint a Magyar Fejlesztési Bank hitele fejében bejegyzett jelzálog. Az ETO Park utolsó leadott mérlegében, 2014 végén 21,3 milliárd forint befektetett eszközt tüntetett fel; ami pedig a gazdálkodását illeti, 2011 és 2014 között összesen 5,2 milliárd forint árbevételt és 6,2 milliárd veszteséget könyvelt el.

Lájkold a Facebook oldalunkat