Sokkoló fordulat Quaestor-ügyben – pénzt kérnek a károsultaktól

Brókerügyek Korrupció Lopás Quaestor
Oszd meg másokkal is

Forrás: http://www.napi.hu/magyar_gazdasag/sokkolo_fordulat_quaestor-ugyben_penzt_kernek_a_karosultaktol.644903.html

Sokkoló fordulat Quaestor-ügyben – pénzt kérnek a károsultaktól

Két és fél évvel a Quaestor-csoport bedőlése után eljött a pillanat, hogy brókercég kiadja a létező Quaestor-kötvényeket a tulajdonosaiknak. Ám a jegybank alá tartozó Pénzügyi Stabilitási és Felszámoló Nonprofit Kft. (PSFN) erről szóló leveléből az derült ki belőle, hogy fizetniük kell a transzferért, azaz a papírok áthelyeztetéséért egy másik brókercéghez – értesült a HVG.

Furcsamód ma is a Quaestor Értékpapír bezárása előtti díjszabás érvényes – e szerint a transzfer ötezer forintba kerül. Mivel az ügyfelek annak idején több kötvénysorozatból is bevásároltak, akad, akinek több tízezer forintjába fájna a művelet. (Emlékezetes, hogy a piacra dobott több mint 200 milliárdnyi Quaestor-kötvény kétharmada fiktív, ezeket természetesen kiadni sem lehet – emlékeztet a lap.)

Még robbanhat a bomba a Quaestor ügyében

Tarsoly Csabának nem kell visszamennie a börtönbe

A dilemma tízezernyi tanácstalan ügyfelet érint, az összes Quaestor-kötvényes harmadát. Azokat, akik nem kaptak kártalanítást a speciális, vagy nem kértek belőle. Akik ugyanis elfogadták azt, elveszítették a kötvénnyel kapcsolatos jogaikat, függetlenül attól, hogy a követelésük milyen arányban térült meg.

Egyelőre semmiféle joghátrány nem éri azt az ügyfelet, aki nem transzferáltatja a kötvényét, a tulajdonosi státuszát változatlanul nyilvántartják. Mindaddig, amíg meg nem szűnik a kötvényeket kibocsátó vállalat, a Quaestor Hrurira, mert azzal megszűnnek a kötvények is. A jelek szerint ez hamarosan bekövetkezhet. A Hrurira felszámolásában sem iratanyag, sem vagyon nem került elő, a cég abszolút üres, ezért az eljárás egyszerűsített lesz. (Tarsoly Csabának nem kell visszamennie a börtönbe )

Egy szempont azonban van, ami alapján a befektetők egy részének érdemes megfontolnia, hogy mégis kifizeti a transzferdíjat a kötvényeiért. Azoknak, akik az államot perlik, mert felelősnek tartják a nekik okozott kárért – értékel a HVG.

Lájkold a Facebook oldalunkat