Nyakig benne van: önmagát cáfolta meg Szijjártó a visa shoping-ügyben

Kiemelt hírek Korrupció Quaestor Szíjjártó Péter Tarsoly Csaba
Oszd meg másokkal is

Forrás: http://b1.blog.hu/2017/02/08/nyakig_benne_van_onmagat_cafolta_meg_szijjarto_a_visa_shoping-ugyben?utm_source=bloghu_megosztas&utm_medium=facebook_share&utm_campaign=blhshare

A két miniszter is nyakig benne van a „visa shopping” ügyben: Fazekas Sándor agrárminiszter és Szijjártó Péter külügyminiszter is. Fazeka tudta, hogy mi történik és a botrány ellenére visszahelyezte a főkolompost egy másik pozícióba; Szijjártó pedig maga vallotta be a tévében, hogy együttműködött vele. Aztán ma letagadta.

A hajmeresztő az, hogy mindenről tudtak évek óta, mégsem tettek semmit ellene; sőt az üggyel meggyanúsított Kiss Szilárd még mindig szabad, mint a madár.

A visa shoping tulajdonképpen a Quaestor-ügy egyik mellékszála.

A vizsgálati anyag szerint a moszkvai magyar követség agrárattaséja 2012-2013 környékén bárkinek adott vízumot az EU-ba válogatás nélkül, a kollégákat lefizette vagy megfélemlítette. Az Index cikke szerint ugyan az akkori külügyminiszter, Martonyi János azonnal leváltotta, Fazekas Sándor agrárminiszter azonban más módon visszahelyezte. És ma is szabadon mászkál.

A visa shoping, illetve a moszkvai vízumközpont működése egyszerű volt: bejött egy orosz fickó az ajtón, átadta a pénzt, Kiss Szilárd pedig pecsétet nyomott a vízumkérelmére, azt se nézve, hogy az illető orosz kém, maffiózó, vagy bébiszitter. Több, mint 4 ezer üzleti vízumot adtak ki 2013 első felében így. Az oroszok feltüntetett úti célja kamu volt. Nemzetközi botrány is lett belőle, a németek a svájci határon kaptak el egy oroszt, aki így kapott vízumot. A “visa shoppingban” ugyan Kiss Szilárd játszott kulcsszerepet, de benne volt a Quaestor és Tarsoly Csaba is. És tudtak róla az említett miniszterek is.

Mindez persze nem működött volna a konzulok segítsége nélkül. A belső vizsgálat ezzel kapcsolatban azt állapította meg, hogy a konzulokkal szemben rendszeres volt a tisztességtelen befolyásszerzés, nyomásgyakorlás, akár fenyegetés.

Mindez egy olyan külügyi vizsgálati anyagból derül ki, amit a Külgazdasági- és Külügyminisztérium el akart titkolni a közvélemény elől, de az LMP-s Szél Bernadettnek sikerült azt kiperelnie a tárcától. A dokumentumban foglalt súlyos állítások ellenére a külügy még csak feljelentést sem tett az ügyben. Az Index cikke nyomán Szél Bernadett viszont legalább ma megtette.

Az ügyben nem csak az a faramuci, hogy nem lett semmilyen következménye, hanem, hogy két miniszter is aktívan szerepet játszott benne.

Szijjártó 2015-ben még együttműködést emlegetett és fel is avatta a vízumközpontot, ma már tagad.

Szijjártó Péter az M1-en mondta bele a kamerába:

a Quaestorral úgy számoltak, mint a magyar emberek tízezrei, vállalatok százai, vagyis mint egy nagy, megbízható céggel. Ezért működtek együtt a társasággal (a Fideszben, a külügyben – a szerk.) a moszkvai vízumközpont és a törökországi kereskedőház működtetése esetében is.

Ma pedig az Indexnek letagadta az egészet. Szijjártó közölte: a jelentés 2013-as, ő pedig 2014 nyara óta dolgozik a minisztériumban. A miniszter szerint amióta a tárca élén áll, nincsenek visszaélések. 

Fazekas Sándor pedig mindenről tudott és visszahelyezte Kisst.

Amikor az akkori külügyminiszterhez, Martonyihoz eljutott  botrány, eltávolíttatta Kisst, sőt gyakorlatilag a külügyből és a moszkvai nagykövetségről is kitiltotta. Azonban az agrárdiplomata kinevezéséről és hazahívásáról jogilag az agrártárcának kellett döntenie. Ezért a külügynek jeleznie kellett Fazekas Sándor minisztériumának, hogy az attasé számukra vállalhatatlan, és „azonnal vegyék le″. Az FM viszont még csak a látszatát sem akarta kelteni annak, hogy bajuk lenne Kiss Szilárddal. Ezért a hivatalos indoklásban az szerepel, hogy az attasé saját maga (!) kezdeményezte, hogy 2013. szeptember 23-i hatállyal hívják haza – írta az Index cikke.

Kiss minisztériumi jogviszonya ezzel megszűnt; Fazekas viszont a nemzetbiztonsági kockázatokat feltáró vizsgálat és a külügyből érkező jelzés ellenére rögtön megtette őt a keleti gazdasági kapcsolatok felelősének. Bár Kiss miniszteri biztosnak nevezte magát, valójában miniszteri megbízott volt, ami lényeges különbség. Az FM nem vette vissza állományba, hanem megbízási szerződést kötött vele. Ilyen pozícióban Kiss Szilárdnak már nem kellett átesnie egy újabb nemzetbiztonsági ellenőrzésen.

A legfélelmetesebb, hogy az indexes cikk kirobbanásáig az ügynek nem lett semmi következménye.

 

Miután a botrány kirobbant, sem történt meg a felelősök keresése, vagy felelősségre vonása. Kiss Szilárd a mai napig szabadlábon van. Az államigazgatási karrierje is csak akkor ért véget, amikor egy takarékszövetkezeti simli miatt 2015 januárjában letartóztatták. Emiatt egy ideig előzetes letartóztatásban volt, de elengedték. Legutóbb az Index azt írta vele kapcsolatban, hogy jogosulatlanul használ diplomata rendszámot.

Az Index megkérdezte a Külgazdasági-és Külügyminisztériumot arról, hogy tett-e feljelentést a külügyi tárca, miután 2013 decemberében tudomására jutottak a visszaélések.

A külügy ahelyett, hogy egyenes választ adott, simlizni kezdett:

“Szeretnénk nyomatékosítani, hogy a kérdéses ügy Szijjártó Péter miniszteri időszakát megelőzően történt. Szijjártó Péter Kiss Szilárddal soha, semmilyen formában nem dolgozott együtt. Egyúttal tájékoztatjuk, hogy 2013. július 4-én, a minisztérium akkori vezetése azonnali hatállyal szigorító intézkedéseket foganatosított a moszkvai külképviseleten, és mások mellett a Monte Tokaj Klub Kft. akkreditációjának megvonásáról is döntés született.”

Emlékszünk a cikk elején idéztük Szijjártót: maga mondta bele a kamerába 2015 tavaszán, amikor kirobbant a Quaestor-ügy, hogy együttműködtek a moszkvai vízumközponttal és a Quaestorral. Sőt, amikor Kiss Szilárdot félretették, Tarsolyék kerültek a képbe. (Noha a belső vizsgálat név szerint is említette őket, valamint a Quaestort.) Egy évvel a belső vizsgálat megszületése után egy magáncégnek, a VisaWorld-Center Szolgáltató Kft.-nek szervezte ki a magyar állam a vízumkiadást. A moszkvai központot 2014 novemberében adta át ünnepélyesen – Szijjártó Péter.

Az átadón jelen volt a VisaWorld-Center akkori többségi tulajdonosa, a Quaestor-vezér Tarsoly Csaba, valamint Jelena Cvetkova, a vízumközpont akkori társtulajdonosa és vezetője. Aki egyben Kiss Szilárd cégtársa, barátnője. A nő, akinek a kapcsolatai nélkül Kiss Szilárd labdába sem rúghatott volna Oroszországban – írta az Index.

A társaságot csak azután dobta a külügy, hogy a Quaestor-botrány kirobbant.

Ha nem robban ki a Quaestor-botrány, akkor a cég most is virágzik és adja ki boldog-boldogtalannak a vízumokat.

Mindezt pedig – ezek szerint – két miniszter Szijjártó és Fazekas tudtával és beleegyezésével tehették meg.

Lájkold a Facebook oldalunkat