A fideszesek nem szavazták meg az Európai Parlamentben az egyszer használatos műanyagok betiltását

Agymosás Politika Valódi hírek
Oszd meg másokkal is

Forrás: https://444.hu/2018/10/25/a-fideszesek-nem-szavaztak-meg-az-europai-parlamentben-az-egyszer-hasznalatos-muanyagok-betiltasat

Tartózkodtak a fideszes képviselők az Európai Parlamentben azon a szavazáson, melynek eredményeképp 2021-től betiltják az EU-ban az egyszer használatos műanyageszközöket, mint a műanyag fültisztító pálcikákat, evőeszközöket, tányérokat, szívószálakat, italkeverőket és léggömbpálcikákat, amelyeket kizárólag fenntartható anyagokból lesz szabad készíteni. A fideszesek tartózkodásáról a Radikális Európai Demokraták nevű szervezet számolt be.

A fideszes képviselők magatartása több okból is furcsa, egyrészt a Fidesz pártcsaládja, az Európai Néppárt is támogatta a javaslatot, másrészt pedig a magyar kormánynak is van egy hasonló javaslata. Makai Martina, a zöldgazdaság fejlesztéséért, klímapolitikáért és kiemelt közszolgáltatásokért felelős helyettes államtitkár egy két héttel ezelőtti budapesti fórumon beszélt arról, hogy 2021-től a kormány betiltaná a műanyag zacskókat, az egyszer használatos műanyageszközök termékdíját pedig megemelik. Hogy ezzel együtt a fideszeseknek még is mi bajuk volt az EU-s javaslattal, nem tudni.

Mindenesetre az EP elfogadta az indítványt, így 2021-ben – már ha akkor még lesz EU és Magyarország a tagja lesz – betiltják az egyszer használatos műanyageszközöket.

A Sargentini-jelentésről szóló vitában egyébként a Fidesz azzal érvelt, hogy aki tartózkodik egy szavazáson, az lényegében ellenzi az adott indítványt.

Lájkold a Facebook oldalunkat