Orbán Viktor, Luxus repülő

Orbán Viktor 30 éve még véletlenül sem magánrepülőzött: épp Soros ösztöndíjára „szorult”

Korrupció Politika
Oszd meg másokkal is

Forrás: https://magyarnarancs.hu/belpol/orban-viktor-1988-ban-meg-veletlenul-sem-maganrepulozott-epp-soros-gyorgy-osztondijabol-elt-114033

Rosszul emlékezett a parlamentben a miniszterelnök.

Orbán Viktor hétfőn végre érdemben is megszólalt a nyári magánrepülőzésről, amelyről az Átlátszó számolt be a múlt héten. „Harminc éve is így mentem, jövő héten is így megyek, azután is így fogok menni” – mondta Orbán, aki valószínűleg már rosszul emlékszik a múltra. Mert hiába kerestük, semmi bizonyítékát nem találtuk, hogy harminc éve magánrepülővel vagy akár csak repülővel járt volna focimeccsekre. Sőt, Orbán harminc éve még nagyon mást csinált.

A miniszterelnök hivatalos honlapján is megtalálható önéletrajza szerint Orbán 1988 márciusáig a Mezőgazdasági és Élelmezésügy Minisztérium Vezetőképző Intézetében dolgozott, ahol továbbképzések szervezésében segített. Már csak azért sem valószínű, hogy magánrepülővel ment ekkor bárhová is, mert ez az év politikailag igen aktív volt: a Fideszt ugyanis 1988 márciusában alapították. A pártnak egy ideig Orbán az egyik szóvivője volt, majd még ebben az évben megválasztották az országos választmány tagjává.

Orbán 1988 áprilisától azonban komoly lehetőséget kapott: a Soros Alapítvány 680 ezer forintos (ma ez nagyjából 12-13 millió forintot jelentene) támogatásából alapított Közép-Európa Kutatócsoport munkatársa lett. Később büszkén mesélt a HVG-nek a Soros-ösztöndíjról: „A Soros Alapítványtól havi 10 ezer forintos ösztöndíjat kapok, ehhez jön még a Századvég Kft.-től havonta 5-10 ezer forint szerkesztői honorárium.”

Orbán szintén Soros-ösztöndíjasként utazott Oxfordba 1989-ben, ahol politikai filozófiát tanult. Hogy az oxfordi volt-e az első repülőútja, nem tudni, az viszont biztos, hogy azt nem magánrepülővel tette meg. Orbán egykori osztálytársa, Kontler László történész, a CEU professzora a narancs.hu tavalyi interjújában mesélt arról, hogy a menetrend szerint közlekedő repülőgépen ismerkedett meg a szintén Oxfordba tartó fideszes politikussal.

Ha kíváncsi, milyen támogatásokat kapott még a Fidesz Sorostól, akkor érdemes elolvasni tavalyi, hiánypótló cikkünket:

Lájkold a Facebook oldalunkat