Szijjártó luxusvilláját összehozták a Quaestor-botránnyal

Kiemelt hírek Korrupció Quaestor Szíjjártó Péter
Oszd meg másokkal is

Forrás: http://nepszava.hu/cikk/1099182-szijjarto-luxusvillajat-osszehoztak-a-quaestor-botrannyal

A Quaestor-károsultak pénze a fideszes politikusok és barátaik kapzsisága miatt tűnt el. A meglopott emberek befektetéseit azért nem tudták kifizetni, mert a csődről előbb értesített külügyi tárca a kisbefektetők előtt kiszivattyúzott a Quaestorból 3,8 milliárd forint készpénzt – írta Szakács László, a Brókerbotrányt vizsgáló bizottság tagja közleményében.

A Külügyminisztériumhoz tartozó Magyar Nemzeti Kereskedőház (MNKH) eleve nem tarthatta volna a Quaestornál a pénzét, még állampapírok formájában sem. Mivel a pénz Questorban tartásán valakik még saját zsebre is keresni akarhattak, ezeket az államkötvényeket átválthatták 1,5 százalékkal kedvezőbb kamatozású Quaestor-kötvényre.

Sajtóhírek szerint a Quaestor már 2013-ban több mint kétszer ennyi pénzzel brókerkedhetett a Külügyminisztériumnak. Majd éppen amikor a brókercég bedőlt, a külügyi tárcát mindenki mást megelőzve készpénzben kifizette a Quaestor. Ezért alig maradt pénz a kisbefektetők kártalanítására.

Így tűnt el a Quaestor ügyfeleinek a pénze, és ebben az időszakban vásárolt „családi összefogással” csaknem 200 milliós luxusvillát Szijjártó Péter külügyminiszter.

Az MSZP továbbra is választ vár a külügyi tárcától a következőkre: hogyan jutott el az állampapírok helyett 3,8 milliárd forint készpénz a Kereskedőházhoz? Ha elutalták, milyen számlára tették ezt, hiszen a cégnek nem is volt készpénzes számlája a Quaestornál? Ha készpénzes kifizetés történt, ki vette át a pénzt, hány teherautóval vitték el, ki vett részt ebben a műveletben és ki irányította ezt? – sorolta a kérdéseket a szocialista politikus.

A KKM reakciója az MSZP közleményére

Szakács László pórul járt, megtakarításukat elvesztő emberek sorsából akar politikai hasznot húzni. A Quaestor csődjéhez semmi köze sem volt annak, hogy a brókercég visszautalta a Magyar Nemzeti Kereskedőház Zrt. által ott tartott állampapírok értékét. A Quaestor ugyanis eladta az MNKH állampapírjait, a visszautalás ebből történt, és nem a kisbefektetők pénzéből. Ha a Quaestor nem adta volna el az MNKH állampapírjait, azokat akkor sem lehetett volna bevonni a kártalanításba, hiszen azokat az MNKH ugyanúgy visszakapta volna, mint az állampapírjaikat szintén a Quaestornál tartó önkormányzatok” – közölte lapunkkal a külügy.
Lájkold a Facebook oldalunkat