Akkor most ellopták, vagy ELLOPTÁK a magánnyugdíj vagyont?

Károsultak Korrupció Lopás
Oszd meg másokkal is

Forrás: http://hvg.hu/gazdasag/20171207_NGM_Az_allam_nem_tartozik_semmivel_a_volt_magannyugdijpenztari_tagoknak?utm_expid=1324304-23.8USXuGWPRhWtdjJmATShwQ.0

NGM: Az állam nem tartozik semmivel a volt magánnyugdíjpénztári tagoknak

Az MSZP-s Korózs Lajos szúrt ki valami furcsát az MNB egyik jelentésében, de az NGM szerint ez nem jelent semmit.

Az MSZP-s Korózs Lajos szerint az állam összesen 2826 milliárd forinttal tartozik a volt magánnyugdíjpénztári tagoknak, akiknek az állami rendszerbe átterelésekor egyébként arról volt szó, hogy a számláikon felgyülemlett pénzt majd az állami egyéni számlákon tartják nyilván. Ez persze nem történt meg, de a politikus arra hívta fel a figyelmet, hogy a Magyar Nemzeti Banknak az államháztartás pénzügyi vagyonáról szóló legutóbbi jelentése szerint az államháztartásnak 2826,1 milliárd forint kötelezettsége van, amely a nyugdíjpénztári átlépések miatti tartozásokból ered.

Korózs ezért arra volt kíváncsi, hogy akkor ezek szerint az állam elismeri, hogy tartozik ezzel az összeggel az állampolgároknak, vagy ha nem, akkor miért tartják ezt nyilván?

A Nemzetgazdasági Minisztérium válaszában viszont azt írta, hogy bár valóban a “nyugdíjpénztári átlépések miatti tartozás” soron tartják nyilván a szóban forgó összeget, 

ez a megnevezés egy statisztikai kategória, amely kimutatott kötelezettségként azt jelenti, hogy a társadalombiztosítás a magánnyugdíjpénztáraktól átvett vagyont a társadalombiztosítási rendszerbe átlépők számára a társadalombiztosítás nyugdíjfizetése keretében, annak jogosultsági idejében és összege szerint használja.

Az NGM szerint pedig azért szerepel ez kötelezettségként, “hogy bevételi forrásként akkortól lehessen folyamatosan számításba venni, amikor az érintett állampolgári kör nyugdíjjogosulttá válik”. Kérdés persze, hogy hogyan fogják tudni számításba venni az összeget az érintett állampolgári körnél, ha egyéni számlák nincsenek, és a pénzt is elköltötték már?

Az NGM válasza kitér arra is, hogy a magánnyugdíjpénztáraknál felhalmozott és az állami rendszerbe átvett egyéni pénzeket valóban nem tartják számon, az állami nyugdíjrendszerbe átlépők

a társadalombiztosítási jogdíjra szereztek jogosultságot, a magánnyugdíjpénztárban felhalmozott névre szóló vagyon a társadalombiztosítási rendszerben direkt módon, névre szólóan kifizetendő összegként jogilag nem értelmezhető, az államnak ilyen visszafizetési kötelezettsége nem áll fenn.

Hozzáteszik, az államnak társadalombiztosítási nyugdíjfizetési kötelezettsége keletkezik, amelynek összege és esedékessége egyébként független attól, hogy a nyugdíjra jogosult volt-e magánnyugdíj-pénztári tag vagy sem, magyarul már teljesen mindegy, hogy ki mennyi pénzt halmozott fel a magánnyugdíjpénztáránál.

Lájkold a Facebook oldalunkat