Még hogy mi Quaestor károsultak voltunk a nyerészkedők? Akkor az MNB vezetők mik, tolvajok vagy Tolvajok? Kedvezményes hitel a Mi pénzünkből?

Brókerügyek Korrupció Lopás Matolcsy György MNB Szíjjártó Péter
Oszd meg másokkal is

Forrás: http://24.hu/kozelet/2017/09/05/havi-9-millios-gazsi-melle-43-millios-kedvezmenyes-hitelt-kapott-matolcsy-jegybankjanak-alelnoke/

Havi 9 milliós gázsi mellé 43 milliós kedvezményes hitelt kapott Matolcsy jegybankjának alelnöke

Megnevezte a Magyar Nemzeti Bank a 24.hu kérdésére, ki az a két alelnök, aki részesült abból a fajta kedvezményes munkáltatói kölcsönből, amelyből kapott Vajda Zita, azaz most már Matolcsy ZitaMatolcsy György jegybankelnök újdonsült felesége is.

A harmadik legnagyobb kölcsön

A 43 millió forintos hitel, amit Nagy Márton kapott, a harmadik legnagyobb a jegybankosok által felvett kedvezményes munkáltatói kölcsönök között. A minap Spät Juditnak, az Együtt elnökségi tagjának a közérdekű adatigénylésére a jegybank elárulta, a 402 élő kölcsönszerződésből a legnagyobb összegű kölcsön 50 millió forintos, a második legnagyobb pedig 45,5 milliós. Matolcsy Zita 32,2 milliós hitele is a legnagyobbak egyike, de azt, mint a Matolcsy Györggyel való házasságról hírt adó közleményben jelezte, visszafizeti.

Nagy Márton, aki az alelnökök közül feladatait tekintve a legfontosabb területeket viszi (a monetáris politikáért és a hitelösztönzésért felelős) a jegybankban, 43 millió forintos kedvezményes kamatozású munkáltatói kölcsönt kapott három éve. A kedvezményes kölcsön segítségével vett egy 89 négyzetméteres (plusz 12 négyzetméter terasz) társasházi lakást Budapesten a XII. kerületben – ez már a vagyonnyilatkozatából látszik, és az is, hogy ez az egyetlen ingatlana. A szabályzat szerint legalább 30 százaléknyi önerőt kellett hozzátennie a hitelhez, így az ingatlan, amelyet megszerzett a jegybanki kölcsönnek is köszönhetően, 60 millió forintnál is drágább lehetett.

Ez is mutatja, messze nem arról van szó a mostani jegybanki vezetés alatti kedvezményes munkáltatói kölcsönöknél, hogy valamilyen méltányolható lakásigényt kielégítve, kis összegű ingatlanhoz segítenék az MNB-alkalmazottakat.

Az MNB-s munkáltatói hitel kamata a mindenkori jegybanki alapkamat (most 0,9 százalék), így Nagy Márton is jóval olcsóbban juthatott a kölcsönhöz, mintha azt a lakosság nagy részéhez hasonlóan egy kereskedelmi banktól igényelte volna, piaci feltételek mellett.

A vagyonnyilatkozatán nyomon követhető, hogy gyors ütemben, havonta úgy 800-900 ezer forinttal csökken a tartozása Nagynak, ez alapján a hitel futamideje 4 év körül lehet.

Most még 8,1 millióval lóg a munkahelyének.

Lapunk számításai szerint ilyen paraméterek mellett havonta 30-40 ezer forinttal kisebb törlesztőrészletet fizethet Nagy Márton annál, mintha piaci kamatozású lakáshitelt kellett volna felvennie, és mire teljesen visszafizeti a kölcsönt, addig durván 1,6 millió forintnyi kamatmegtakarítást érhet el. Pedig igazán nem volt és most sincs rászorulva a szuperolcsó hitelre.

Amikor felvette, 2014 tavaszán még ügyvezető igazgatóként jegybanki fizetése meghaladta a bruttó 4 millió forintot. A rá következő évtől elkezdte halmozni a pozíciókat: a 2015-ben megkapott alelnöki tisztség mellett hat, a jegybankhoz köthető cégnél – például a Budapesti Értéktőzsde Zrt.-nél és a Magyar Pénzverő Zrt.-nél –, illetve testületnél (az Országos Betétbiztosítási Alapnál és a Szanálási Alapnál) kapott igazgatósági, igazgatótanácsi tagságot. Az alelnöki pozícióért kinevezése évében, 2015-ben havi 1,6 millió forint járt. A tavalyi volt a legjobb éve a jövedelmét tekintve, mert az MNB-alelnöki fizetés több mint megduplázódva 4,5 millió forintra nőtt.

A csúcson, 2016 júniusa és novembere között Nagy havi jövedelme (az alelnökségért és egyéb megbízatásokért) meghaladta a bruttó 9 millió forintot is.

Azóta négy poszttól is kénytelen volt megválni, összefüggésben azzal, hogy mint megírtuk, Nagy és Matolcsy között feszült lett a viszony. Most a 4,5 milliós alelnöki alapbért 2,4 millióval fejeli meg négy másik tisztsége, vagyis havonta most is csaknem bruttó 7 millió forinttal számolhat. 

A másik alelnök, Windisch László 5 millió forintos kedvezményes hitelt kapott tavaly.

Nála nem az igényelt kedvezményes hitel nagysága a kirívó, hanem az, hogy ezzel már a harmadik ingatlanhoz jutott hozzá a pénzügyi szervezetek felügyeletéért és fogyasztóvédelemért felelős alelnök.

Windisch tavaly egy 98 négyzetméteres fővárosi XIII. kerületi lakást vett, de a vagyonnyilatkozata szerint emellett tulajdonosa egy 60 négyzetméteres budapesti lakásnak és fele részben tulajdonosa egy 1060 négyzetméteres vértesszőlősi, zártkert művelési ágú ingatlannak is. Ez is mutatja, hogy a Matolcsy alatt újraindított kedvezményes munkáltatói hitelezés nem az első és kisméretű lakáshoz segíti a jegybankban általában jó pénzért dolgozókat, hanem újabb és újabb ingatlan megszerzéséhez is felhasználhatják azt.

Windischnek a havi bruttó 4,5 millió forintos alelnöki alapfizetés mellé havonta bő 2,4 millió forint bruttó jövedelmet bezsebel négy, a jegybankhoz kötődő cégben vagy szervezetben betöltött posztért.

És emellett még havi 120 ezer forintot ingatlan bérbeadásból is szerez. A tavaly felvett tartozásából még 3,1 millió forint megvan.

Matolcsy György bólintott rá

Nagy és Windisch munkáltatói kölcsön iránti igényét a jegybankelnöknek kellett jóváhagynia a szabályzat szerint, tehát Matolcsy bólintott rá, hogy a két alelnöke megkapja a 43, illetve az 5 milliós kedvezményes hitelt. A harmadik alelnök, Gerhardt Ferenc nem kért kölcsönt, ahogyan Matolcsy sem igényelt – közölte lapunkkal a jegybank.

Kiemelt képünkön Matolcsy György és Nagy Márton látható. Fotó: MTI/Kovács Attila

Köszönjük a cikket a 24.hu-nak, és a fotót az MTI-nek.

 

Lájkold a Facebook oldalunkat