Váratlan nyilatkozat: megszólalt Tarsoly Csaba, megnevezte Orbánt, Szijjártót és Pharaont is!

Quaestor Szíjjártó Péter Tarsoly Csaba
Oszd meg másokkal is

Forrás: http://ellenszel.hu/2017/09/01/megszolalt-tarsoly-csaba/ 

Képek forrás: nol.hu

Tarsoly Csaba, volt Quaestor vezérigzgatója letartóztatása óta először adott interjút, melyben megdöbbentő tényeket tár fel.
Az elmúlt másfél évben csak találgatni lehetett arról, mi minden zajlott a háttérben, de most mindenre fény derül. 

A bíróság mindeddig nem engedélyezte az interjút Tarsoly Csabának arra hivatkozva, hogy egy nyilatkozat esetleg befolyásolhat volt Quaestor-alkalmazottakat, akiket még tanúként meg fognak hallgatni a tárgyalások során. A bíróság engedélyét követően végre kiderül, hogyan látta belülről Magyarország legnagyobb brókerbotrányát az ügy elsőrendű vádlottja.

Az interjú egyik talán legérdekesebb része az volt, amikor Tarsoly Csaba arról beszél, hogy a Quaestor egy konferenciaközpontot akart építeni a Csepel-szigeten található ingatlanára, ez lett volna a Duna City projekt, amihez részben külső befektetőket kerestek. A letartóztatott cégvezér azt állítja, Szijjártó Péter összehozott neki egy találkozót Ghaith Pharaonnal, aki segített volna finanszírozásában, ez után nem sokkal azonban a Quaestor bebukott, így az üzletnek is lőttek. 

Nem okozott nagy meglepetést Tarsoly, mikor azt állította, hogy nem követett el bűncselekményt, és mit sem tudott a cégcsoport egyes dolgozóinak ármánykodásáról. Mint mondja, ő maga már régóta nem vett részt a Quaestor operatív ügyeiben, nem az ő utasítására hozták létre a T2 Technikai számlát, aminek kulcsszerepe volt a csalásokban.

Továbbá elmondta, hogy szerinte szinte a teljes vádirat, illetve a nyomozati anyag alapján írott cikkek koholmányok, hazugságokat állítanak róla és a cégéről. Lényegében azt állítja, hogy sem fiktív kötvénykibocsátás, sem az ügyfélvagyon ellopása nem történt meg.

Arra, hogy az ügyészség szerint mégiscsak eltűnt 210 milliárd forint, annyit reagált: „ezek olyan légből kapott állítások, hogy hihetetlen. (…) A fiktív kötvények emlegetése csupán arra szolgál, hogy engem bűnösnek állítsanak be.”

Tarsoly részletesen beszámolt a bukás előtti utolsó napokról is. Állítja, hogy semmiféle iratmegsemmisítésre nem adott utasítást a dolgozóknak. A csődöt szerinte kizárólag a Buda-Cash és a Hungária körüli botrány miatti pánik, majd az erre való miniszterelnöki ráerősítés okozta, nem pedig az, hogy a csoport minden jel szerint borzalmasan gazdálkodott, az ügyfélvagyon jelentős részét pedig ellopták.

Tarsoly Csaba keményen bírálja Orbán Viktort is. Szerinte a miniszterelnök Kossuth rádiós interjúja miatt indult az igazán nagy ügyfélroham.

“Ha Nyugat-Európában enged meg magának egy politikus ilyen szavakat, akkor másnap már nem politikus” – nyilatkozta Orbán Viktorról

További érdekes részlet is napvilágra került. Állítja, hogy két nappal a bukás előtt kapott egy ígéretet “a megfelelő helyről”, miszerint ha elmegy Windisch László MNB-alelnökhöz, és bevall neki mindent, megmenthetik a Quaestort.

Tarsoly erre úgy emlékezik, Windisch nem akarta jegyzőkönyveztetni a vallomást, végül csak az ő kérésére tették meg, elég szűkszavú formában. Az MNB-alelnök tanúvallomásában ennek pont az ellenkezőjét mondta.

Fotó: Teknős Miklós / Népszabadság (nol.hu)

Az interjú végén szóba került a MNKH 3,8 milliárdos csőd előtti pénzkivétele, melyre Tarsoly csupán annyit reagált, hogy erről majd csak a bíróságon fog beszélni, de elmondta, ő senkinek nem javasolta az utolsó napokban a pénzkivételt.

Lájkold a Facebook oldalunkat