Kamu letelepedési kötvényeket áruló céghez törtek be. 500 Milliót loptak? De jól megy egyeseknek…

Korrupció Matolcsy György MNB Szíjjártó Péter
Oszd meg másokkal is

Forrás: https://444.hu/2017/06/27/betortek-egy-letelepedesi-kotvenyt-forgalmazo-ceghez-tobb-mint-felmilliard-forintnyi-keszpenzt-vittek-el

Betörtek egy letelepedési kötvényt forgalmazó céghez, több mint félmilliárd forintnyi készpénzt vittek el

„Vagy 80 rendőr nyüzsgött itt reggel. Minket is kikérdeztek, de sokat nem tudtunk segíteni.”

Ezt egy Hajós utcában működő bolt eladója mondta, amikor a szomszédjukban történt betörésről kérdeztük. A környéken szinte mindenhol tudták, hogy

április elején, egy péntekről szombatra virradó éjszaka törtek be az Arton Capital nevű cég irodájába.

Az Arton Capital az egyik vállalkozás, ami magyar letelepedései kötvényeket forgalmaz külföldön. A konstrukcióban tehetős külföldiek 300-400 ezer euró (90-120 millió forint) befizetéséért cserébe magyar letelepedési engedélyhez jutnak, amivel aztán szabadon mozoghatnak egész Európában, a befizetett pénzt pedig öt év után visszakapják. A kötvények piaca négy vállalkozás között volt leosztva, mindegyikük csak bizonyos országokban forgalmazhatott. Az Arton többek között az arab országokban, Afrikában, és Ázsia egyes részein árulta a magyar értékpapírokat.   

 

A betörés április 7-ről 8-ra virradó éjszaka történt. Az Artonnak a cégbírósági adatok szerint a Vi. kerülteben, a Hajós utca 25-ben van a székhelye, de maga az iroda a háztömb Ó utcai oldalról nyílik. Úgy tudjuk, hogy itt támadtak a betörők, akik több millió euró készpénzt vittek el, és a letelepedési üzlettel összefüggő bizalmas dokumentumokhoz is hozzáférhettek.

Az Arton Capital irodájának Ó utcai bejárataFotó: Halász Júlia

Információink szerint a rendőrség hatalmas erővel mozdult rá az ügyre. Úgy tudjuk, hogy nagyon sok tanút hallgattak meg, mindenkit megpróbáltak behívni a Teve utcába, aki a mobil cellainformációk alapján a betörés idején a környéken volt. Ez a belvárosi helyszín miatt akár ezernél is több embert jelenthet.

A politikai nyomás miatt zajlik a nyomozás ilyen nagy hévvel

– ezt mondta az egyik forrásunk. A dolog azért kelt a rendőrségen belül is ellenérzéseket, mert erőszakkal nem járó vagyon elleni bűncselekmények esetén szokatlan, hogy ekkora erő mozduljon meg. Volt a testületben, aki egyértelműen a letelepedési kötvényüzlet politikai érzékenységével hozta össze a nyomozásra csoportosított jelentős erőforrásokat, volt, aki az Arton irodájában található érzékeny papíroknak tulajdonította a megkülönböztetett figyelmet.

A kihallgatásokon egyébként a potenciális tanúknak sem árulták el pontosan, hogy milyen ügyben nyomoznak. A rendőrök csak annyit közöltek, hogy az Oktogon-Nyugati-Deák tér háromszögben történt egy több millió eurós betörés.

A cikk megjelenése előtt megkerestük a rendőrséget és az Arton képviselőit is. A rendőrség a nekik küldött kilenc konkrét kérdésre, például hogy pontosan mennyi pénzt vittek el a tolvajok, vagy hogy hány tanút hallgatnak meg az ügyben, azt válaszolta, hogy

„Megkeresésével kapcsolatosan kérjük, hogy annak érdemi megválaszolása érdekében, annak tartalmát pontosítani szíveskedjen.”

Nehéz elképzelni, hogy április elején több hasonló bűncselekmény is történt Budapesten, és ezért a rendőrségen ne tudtak volna pontosan válaszolni a kérdéseinkre, ha akarnak.

Az Artont telefonon és emailben is kerestük, visszahívást ígértek, de a cikk megjelenésééig nem jelentkeztek.

A letelepedési kötvényprogramot 2013-ban indították el Magyarországon, az ötlet elvileg Rogán Antaltól jött, aki akkor az országgyűlés gazdasági bizottságának elnöke volt. A bizottság pályáztatás nélkül választotta ki azokat a jellemzően offshore hátterű cégeket, amik jogot kaptak a kötvények árusítására. A hivatalos indoklás az volt, hogy a kötvényeken keresztül olcsón jut pénzhez az állam, de haszon valójában a magántulajdonban lévő forgalmazóknál csapódott le, az állam rosszul járt az üzlettel. Ezek a vállalkozások összességében százmilliárd forintnál is többet kereshettek a kötvényeken.

A programban résztvevő cégeket összefüggésbe hozták már Rogán Antal propagandaminiszterrel, Habony Árpád miniszterelnöki főtanácsadóból lett médiaszultánnal, és szélesebb értelemben vett fideszes elittel.

A program botrányai után már októberben arról volt szó, hogy a kormány leállítja a kötvények forgalmazását. Végül a papírokat kibocsájtó Államadósság Kezelő Központ idén januárban jelentette be, hogy március 31-től megszűnnek a kötvények. Egy héttel ezután történt a betörés az Arton irodájában.

Az utóbbi hetekben arról hallani, hogy a 2018-as választások után újraindíthatják a letelepedési kötvényprogramot.

Közreműködött: Sarkadi Zsolt

Lájkold a Facebook oldalunkat