Így kezdődött minden

Brókerügyek Károsultak Korrupció Lopás Matolcsy György MNB Quaestor Szíjjártó Péter Tarsoly Csaba
Oszd meg másokkal is

Forrás: http://index.hu/gazdasag/2015/03/09/csodbe_megy_a_quaestor_financial_hrurira/

Csődbe megy a Quaestor Financial Hrurira

A Quaestor-csoport kötvénykibocsátó cége csődbe megy, azt mondják, hogy a Buda-Cash-botrány miatt kitört pánikban roppantak össze. Az államtól kértek segítséget.

Csődbe megy a Quaestor Csoport kötvénykibocsátó cége, a Quaestor Financial Hrurira, jelentették be hétfőn. A csődeljárást saját maguk ellen kérték, állításuk szerint a Buda-Cash-botrány után kitört pánik miatt kényszerülnek erre.

Kedd reggel a Magyar Nemzeti Bank (MNB) részlegesen felfüggesztette a kötvények forgalmazó cégének, a Quaestor Értékpapír-kereskedelmi és Befektetési Zrt.-nek a tevékenységi engedélyét, felügyeleti biztost rendelnek ki.

A közlemény szerint az MNB a cégnél indított vizsgálatánál szabálytalanságokat észlelt. A vállalkozás új ügyfélmegbízásokat nem fogadhat el, de a felügyeleti biztos az ügyfelek érdekében zárhatja a nyitott pozíciókat.

 

Kedden az is kiderült, hogy a Quaestor hétfői bejelentése miatt a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) azonnali hatállyal felbontja az isztambuli kereskedőház, valamint a moszkvai vízumközpont üzemeltetésére vonatkozó szerződéseket a Quaestor csoport elnök-vezérigazgatójának érdekeltségi körébe tartozó cégekkel.

Jött a pánik

A cég hétfői közleményében azt írta, hogy a Buda-Cash-botrány olyan eladási hullámot okozott az értékpapírpiacon, amely lehetetlenné tette a piac normális működését. Pánik alakult ki, az ügyfelek megrohamozták a céget, a Quaestor Csoport pedig hirtelen nem tudta a kifizetéshez szükséges pénzt előteremteni. Azt írták:

A Quaestor Értékpapírnál vezetett számlákon ügyfeleink egyéb pénz- és értékpapírvagyona, azaz részvények, állampapírok stb. rendelkezésre állnak, de a kötvények visszafizetése jelenleg nem lehetséges.

Hétfőn Tarsoly Csaba elnök-vezérigazgató szólt is az MNB-nek, hogy a megugró kötvényeladások miatt a Quaestor Financial Hrurira öncsődöt jelentett.

Állami segítségre utaznak

Hétfői közleményükben azt írták, hogy a felügyeleti vizsgálatban a társaság együttműködik az MNB-vel, a csődeljárásra rendelkezésre álló idő alatt pedig megpróbálják refinanszírozni a kötvényeket.

Szerintük a kötvények visszafizetéséhez szükséges pénz előteremtése “csak piaci eszközökkel lehetetlen”. Ezért az állam segítségét kérték.
 

Nem kispálya

A cégcsoport gyökerei a kilencvenes évek elejéig nyúlnak vissza, a Quaestor Pénzügyi Tanácsadó Zrt. eleinte csak pénzügyi tanácsadóként működött, később létrehoztak számos tagvállalatot.

  • 1993-ban értékpapír-kereskedelemmel és befektetési alapkezeléssel,
  • 1995-ben idegenforgalmi tevékenységgel,
  • 1996-tól ingatlanfejlesztéssel is foglalkozni kezdtek.
  • 2002-től a csoport már a telekommunikációs piacra is belépett.
  • 2011-ben a Quaestor nyugdíjszolgáltatót indított.
  • 2013-ban pedig ők nyithatták meg Moszkvában a Magyar Kereskedőházat, és az ő projektjük a török-magyar kereskedőház is.

A Quaestor a tulajdonosa az ETO Parknak, Tarsoly Csaba pedig nagyon aktív a hazai futballéletben, ő az elnöke a Győri ETO FC-nek, övék az nb1.hu oldal is. A céghez köthető a már említett vízumközpont, a Visa World Center, dolgoznak filmipari projekteken, hotelen Balatonberényben, Szegeden és Budapesten, golfközponton Kenesén, Budapesten komplett városrész építésében gondolkodnak.

Sok pénzről lehet szó

A most csődbe menő Financial Hrurira fontos lába a csoportnak, hiszen a kötvénykibocsátásért felel, ezen a cégen keresztül finanszírozták a csoport több tagvállalatát, a kötvényeket a Quaestor Értékpapír Zrt. forgalmazza.

Termékeik elég népszerűek voltak, reklámjaikban 6,55 százalékos fix éves hozamot ígérnek közép és hosszú távú kötvényeiknél, de már rövid távon is a bankbetéteknél jóval magasabb, 5,30 százalékos hozammal csábítják az ügyfeleket. 2014-2015-ös kötvényprogramjukban 70 milliárdos keretösszeg szerepelt.

A céginfo.hu szerint a Quaestor Financial Hrurirában 2013-ban 32 milliárd forint befektetett eszköz és 12 milliárd forint forgóeszköz volt, árbevétele 20 millió forint, eredménye kevesebb mint félmillió forint volt, miközben a kötelezettsége 44 millárd forint. Hogy a mostani bejelentés hogyan hat a Quaestor-csoport többi tagjára, egyelőre nem tudjuk, ahogyan azt sem, hogy a csőd hány ügyfelet érint.

Az elmúlt két hétben a Quaestor már a sokadik az elhasaló pénzügyi cégek sorában. Február végén derült ki, hogy a Buda Cash Brókerház bankjaival együtt nagyjából 90 milliárd forinttal nem tud elszámolni, a céget felszámolják, az ügyben többeket előállított a rendőrség. Március elején az MNB felfüggesztette a Hungária Értékpapír Zrt. tevékenységi engedélyét, és felügyeleti biztost rendelt ki az intézményhez, a rendőrség itt is lekapcsolta az érintetteket. Az akkori hírek szerint sajátkötvény-visszafizetési gondjai akadtak a társaságnak.

Lájkold a Facebook oldalunkat