Exállamtitkár cége kapcsolná ki a gázt a Quaestor ETO Parkjában

Korrupció Quaestor Tarsoly Csaba
Oszd meg másokkal is

Forrás: https://blog.atlatszo.hu/2017/04/exallamtitkar-cege-kapcsolna-ki-a-gazt-a-quaestor-eto-parkjaban/

Kikapcsolással fenyegette meg február végén a gázszolgáltató a Quaestor-érdekeltség ETO Park állami felszámolóját. A gázszolgáltató cég tulajdonosa az első Orbán-kormányban volt honvédelmi államtitkár, azóta Csányi Sándor bankár bizalmasaként emlegetik. Perenyei Tamás ügyvédi irodájában dolgozik bizonyos Mikuska Zoltán is. Ugyanígy hívták Tarsoly Csaba egykori titkárát, aki Polt Péter legfőbb ügyész lányának udvarolt ekkoriban, s ettől nyilván függetlenül megúszta még a tanúkénti macerát is a Quaestor-ügyben.

A CEU-botrány hátterében szinte elsikkadt a hír, amely szerint elhagyhatta az előzetest, s a továbbiakban házi őrizetben védekezik Tarsoly Csaba, a többszáz-milliárdos brókercsőd nyomán csalással vádolt Quaestor-frontember.

„Konzultáljunk!” – némi tolvajbandázás mellett ezt is skandálták szerdán a jegybank épülete előtt demonstráló Quaestor-károsultak. A 2015 márciusában végképp csődbe ment Quaestor után megmaradt vagyon, az ingatlanok körül számos a bizonytalanság. A minap írtuk meg például, hogy az állami felszámoló cég, a Nemzeti Reorganizációs Nonprofit Kft. mindössze havi kétmillió forintot kér például a győri ETO Park Hotelért a bérlőtől:

Ki ad 890 millió forintot 24 millióért? Persze, hogy a Quaestor-cég állami felszámolója

Ez négyzetméterenként forrásaink szerint mindössze nettó 253 forint, ami az 1 eurót sem éri el. Hogy pontos-e a számítás, ami 7900 négyzetmétert vesz alapul, kérdeztük az NRN Kft.-től. Egyelőre nem kaptunk választ, igaz, még a korábbi cikkünkhöz küldött kérdésekre is adósak a felelettel.

Holott az ETO Park Hotel remekül prosperál, hihetnénk, hogy akár többet is kihúzhatna belőle a tulajdonos. Ellentétben a szomszédos, szintén a Quaestor-csoportba tartozó ETO Park Kft. tulajdonában lévő bevásárlóközponttal, az ETO Park Plázával.

Hiénák a szellemházban

Utóbbi praktikusan szellemház, kuncsaftok alig, de a bérlők sem hemzsegnek. A Magyar Nemzetes riport szerint a legnagyobb forgalom a kormányhivatalé, amely információink szerint, akárcsak a postafiók többet, havi 1 eurót fizet havonta, mint a szálloda üzemeltetője. Úgy tudni, akadnak ugyanakkor gondjai a felszámolónak a meglévő bérlők fizetési fegyelmével.

Csakhogy maga az ETO Park sem az ügyfelek gyöngye. Legalábbis erre enged következtetni az Átlátszó birtokába került levél, amit a pláza gázszolgáltatója, a Nordest Energy Kft. jogi képviselője írt a felszámoló biztosnak.

A február 27-i keltezésű iromány tárgya „tájékoztatás fogyasztási hely kikapcsolásáról”. A levélből kiderül: az ETO Park, már a felszámolás elrendelése után, tavaly áprilisban szerződött a Nordest-tel határozott időre, tavaly októbertől idén októberig.

Gázszámlát sem fizet a Quaestor-cég

Az ETO Park többhavi számlával adós maradt, a tartozás összege – a levél szerint az adós által elismerten – tetemes, 70,7 millió forintra rúg.

A Nordest a kikapcsolást március 14-vel rendelte el – ez áll a levélben. Hogy ez megtörtént-e, nem tudjuk, mert bár ezt is kérdeztük az NRN-től és a Nordesttől is, egyelőre nem kaptunk választ. Úgy tudjuk más forrásból, a háttérben folynak bizonyos alkudozások.

 

etokikapcs

 

A Nordest azonban nincs abban a helyzetben, hogy sokat engedjen. A szolgáltató tavaly áprilisban kevesebb, mint a felére, 300 millió forintra szállította le az alaptőkéjét veszteségrendezés céljából. A cég csinos, 3,4 milliárd forintos árbevétele csak 300 milliós veszteségre volt elegendő 2015-ben. Azaz jól jött a tavalyi szerződés az ETO Park-kal.

A Nordest közvetve Perenyei Tamásé, illetve kisebb részben az ő nevével fémjelzett Perenyei és Társa Ügyvédi Irodáé. Perenyei az első Orbán-kormány idején a Honvédelmi Minisztérium közigazgatási államtitkára volt – azt a Wachsler Tamást váltotta, aki jelenleg a NER kurzusberuházásain munkálkodik a Steindl-program igazgatójaként.

Önsegélyező vadászhaverok

Perenyei ellentmondást nem tűrő, autoriter vezetői stílusával vált ismertté – legalábbis így jellemezte egy Beszélő-beli írás. Amely megemlékezett arról is, hogy „a Fidesz fajsúlyos embereihez fűződő szoros kapcsolatai biztosítják számára a megfelelő politikai bizalmat és hátteret”.

Ennél is fontosabb lehet azonban kapcsolata, amely vadászkomájához, az ország örökös főoligarchájához, Csányi Sándor bankárhoz köti. A Csányi oligarcha-köreibe tartozó Kocsis István idején bízta meg például Perenyei irodáját a BKV havi többmilliós szerződéssel. Éppenséggel a mostanában sokat vizsgált 4-es metró szerződéses ügyei körül serénykedett elsősorban az iroda.

Perenyei irodája volt az is, amelyik annak idején feljelentette Keller László akkori MSZP-s közpénzügyi politikai államtitkárt az emlékezetes agancsgate-ügyben – Keller több mint egy évtizeden át tartó bírósági kálváriájáról részletesen írtunk Polt Péter legfőbb ügyész pályaívét bemutató cikkünkben.

Polt, Perenyeihez és Csányihoz hasonlóan szenvedélyes vadász – az agancsgate is a legfőbb ügyész által ejtett vad értékének firtatásával indult. Hogy mennyire tartják a kapcsolatot a vadászcimborák, arról inkább a mendemondák erősek. Az viszont biztos, hogy a Perenyei iroda foglalkoztat egy bizonyos Mikuska Zoltánt is.

Róla forrásaink egybehangzóan állítják, hogy azonos Polt vő-jelöltjével. Kérdeztük őt magát is, irodai és személyes email-címén is, nehogy megtévesszen bennünket egy véletlen névazonosság, de egyelőre nem válaszolt.

Mikuska – mármint a Polt-vőjelölt – Tarsoly Csaba titkára volt a vádbeli bűncselekmények idején. Emlékezetes, hogy ennek ellenére nem hallgatta ki az ügyészség még tanúként sem a nyomozás során. Most pedig, ha igaz, egy olyan ügyvédi iroda foglalkoztatja, amelynek érdekeltsége üzleti kapcsolatban áll a maradék Quaestorral – létezik-e ilyen véletlen?

Erről is kérdeztük Mikuskát, ha válaszol, közöljük.

Fontosabb cikkeink a Quaestor-botrányról

Az ügyészség nem értett egyet a Quaestor értékes ingatlanprojektje, a leendő olimpiai falu zár alá vételével

MSZP-közeli és oroszbarát szálak a 200 milliárdos Quaestor-csődben

Kereskedőház-milliárdok: a Xénia-láztól a moszkvai informatikai elhárításig?

Irodabútorokból fizetnék ki a Quaestor hitelezőit

Közel 200 millió forintot vett fel egy állami sofőr a Quaestortól a csődbejelentés napján

Kokik és sallerek az ügyészségnek Quaestor-ügyben

Újabb Quaestor-talány: a luxemburgi végrehajtás

Tarsolyék hétmilliárdos iowai fantomja – be sem jegyzett offshore cég részvényeivel fizetett a liechtensteini tulajdonos

Közpénzek a Quaestornál: csúcsra jár a kormányzati ködgép

Lájkold a Facebook oldalunkat