Újabb pilótajáték dőlt be: te adtál nekik pénzt?

Brókerügyek MNB
Oszd meg másokkal is

Forrás: https://www.penzcentrum.hu/megtakaritas/ujabb_pilotajatek_dolt_be_te_adtal_nekik_penzt.1054092.html

Az MNB azonnali hatállyal megtiltotta az Atlantic Global Asset Management, S.A. társaságnak, hogy jogosulatlanul bármely tevékenységet, így különösen betétgyűjtést, vagy portfóliókezelést végezzen. A jegybank – amely mindenkor kiszűri a piacról a nem felügyelt, engedély nélküli szereplőket – a társaság tevékenységének vizsgálatára piacfelügyeleti eljárást folytat és büntetőfeljelentést tett.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) 2017. február 22-én hivatalból piacfelügyeleti eljárást indított a gyanú szerint jogosulatlan betétgyűjtéssel vagy portfóliókezeléssel foglalkozó Atlantic Global Asset Management, S.A. (Atlantic GAM) társaság tevékenységének áttekintésére. Az eljárás célja megállapítani, hogy a cég végzett-e engedély vagy bejelentés nélkül üzletszerűen a hitelintézeti törvény szerinti pénzügyi szolgáltatási tevékenységet, különösen betétgyűjtést, vagy a befektetési szolgáltatókról szóló törvény szerinti befektetési szolgáltatási tevékenységet, így portfóliókezelést.

A piacfelügyeleti eljárás során február végén helyszíni ellenőrzést tartottak egy konferencián, ma közzétett végzésében pedig ügyfélvédelmi okokból azonnali hatállyal megtiltották a cégnek, hogy bármely, engedélyéhez vagy bejelentéshez kötött tevékenységet végezzen. A jegybank már korábban közzétette az Atlantic GAM-re vonatkozóan a potenciális befektetőknek szóló felhívását honlapja Figyelmeztetések menüpontjában, és az eddigi bizonyítékok alapján haladéktalanul büntetőfeljelentést tett az illetékes nyomozó hatóságnál.

Az Atlantic GAM rendkívül széles körben – így honlapján, konferenciákon – hirdeti tevékenységét. Ezeken egy bizonyos “Questra” cégcsoport tagjait partnereiként tünteti fel. A betétgyűjtés pénzeszközök egyedileg előre meg nem határozott személyektől való beszedése úgy, hogy azzal a betétgyűjtő tulajdonosként rendelkezhet, de köteles – kamattal, más előny biztosításával vagy anélkül – visszafizetni. A portfóliókezelés során pedig a befektetők pénzeszközeit előre meghatározott feltételek mellett, azok megbízása alapján a portfóliókezelő különböző pénzügyi eszközökbe fekteti be és kezeli. Mindezek önálló főszolgáltatásként szigorú jogszabályi követelmények betartásával végezhetők itthon, ezeknek az Atlantic GAM bizonyosan nem felel meg.

Az MNB végzése semmilyen formában nem érinti az Atlantic GAM részére rendelkezésre bocsátott pénzösszegek – befektetőknek való – visszafizetési kötelezettségét. A jegybank a piacfelügyeleti eljárását határozattal zárja majd le, amelynek eredményét honlapján fogja közzétenni.

Az MNB ismételten felhívja a potenciális befektetők figyelmét arra, hogy egy-egy szolgáltatás, termék igénybevétele előtt mindig előzetesen (s ne csak esetlegesen a kár bekövetkezte után) ellenőrizzék, hogy az adott szolgáltató rendelkezik-e pénzügyi, illetve befektetési tevékenység végzéséhez szükséges engedéllyel vagy regisztrációval, s így szerepel-e a jegybank Piaci szereplőket felsoroló nyilvántartásaiba. A jegybank ügyfélszolgálata, vidéki pénzügyi tanácsadó irodái, illetve honlapja minden szükséges tájékoztatást megadnak ennek kapcsán a szerződésük megkötése előtt érdeklődőknek.

Lájkold a Facebook oldalunkat