Quaestor-ügy: focistákat is fizettek a betétesek pénzéből?

Brókerügyek Károsultak Kiemelt hírek Lopás Matolcsy György MNB Quaestor Tarsoly Csaba
Oszd meg másokkal is

Forrás: http://www.atv.hu/belfold/20170310-quaestor-ugy-focistakat-is-fizettek-a-betetesek-penzebol

Matolcsy György jegybankelnök lemondását követelték tegnapi demonstrációjukon a Quaestor-ügy károsultjai. Képviselőjük, Kálmán-Pikó István A nap híre csütörtöki adásában a károsultak képviseletében elmondta, szerintük a brókercég bedőlését egyértelműen a jólértesült bennfentesek pénzkivétei okozták, hiszen konkrétan a Magyar Nemzeti Kereskedőház az utolsó napon a Quaestor likviditásának mintegy kétharmadát jelentő 4 milliárd forint készpénzt vett ki a cégből.

Kálmán-Pikó István szerint ugyanakkor a történtek kapcsán a pénzügyi felügyelet felelőssége is felmerül, mert mint az a vádirat benyújtása során kiderült, a botrány már 2009-ben lelepleződött, de akkor az ügyet egy három milliós bírsággal lezárták. Ha akkor megfelelő módon fellépnek a Quaestorral szemben, most mintegy 90 százalékkal kisebb kárról lehetne beszélni, és az egész botrány megakadályozható lett volna, így viszont további százmilliárdokat bíztak a cégre – mondta. Kálmán-Pikó továbbá arra is felhívta a figyelmet, hogy a vád az eltűnt összegnek csupán egy kisebb részét érinti, luxuscikkekről, százmilliárdos összegekről egyik esetben sem beszélhetünk, a pénz nagyobb részéről viszont továbbra sem tudni, hogy ma épp kinek a javára kamatozik. Kálmán-Pikó azt gyanítja, hogy a pénz nem magánszemélyek fogyasztásaira, hanem nagyrészt politikai kampányok finanszírozására ment el, az ügy pedig a volt Quaestor-vezérre is ráégett, hiába bízott abban Tarsoly Csaba, hogy meg fogják menteni.

A szocialisták továbbra is úgy látják, hogy a Fidesz és a kormány is érintett az ügyben. Szakács László, az MSZP frakcióvezető-helyettese A nap hírében azt is elmondta, a kártalanítással kapcsolatos jogszabály értelmében a károsultak a Befektető-védelmi Alapból, illetve az MNB kölcsöneiből az elvesztett pénzüknek átlagosan egynegyedét kapták vissza, egy passzus értelmében ugyanakkor sem jogorvoslatra, sem további követelésre nincs lehetőségük. Szakács László szerint a jegybank felelőssége ebben az ügyben megkerülhetetlen, továbbá úgy látja: Polt Péter legfőbb ügyésznek (akinek a felesége a jegybanknál dolgozik) összeférhetetlenség miatt le kell mondania.

A Tőzsdei Egyéni Befektetők Érdekvédelmi Szövetségének elnöke is úgy látja, a felelősség elsősorban a pénzügyi felügyeletet terheli, amely egy megfelelő szakértelemmel és rutinnal rendelkező és nem két évente cserélődő állomány birtokában képes lenne az ehhez hasonló csalások felderítésére. Dióslaki Gábor szerint a svájci jegybank az árfolyamkorlát feladásáról szóló döntése, illetve a Buda-Cash botrány okozta pánik is szerepet játszhatott abban, hogy a betétesek tömegesen vették ki a pénzüket a Quaestorból. Dióslaki szerint a pénz 100 százalékban egészen biztos, hogy nincs meg, hiszen a cégcsoport nem csak saját magát és az úgynevezett politikai költségeket finanszírozta, hanem bennfentes információk szerint ebből a pénzből futballistákat is fizetnek, méghozzá készpénzzel, papírok nélkül.

Lájkold a Facebook oldalunkat