Rogán kötvénybizniszében kapott magyar papírokat a Finnországban lekapcsolt orosz

Korrupció Lopás
Oszd meg másokkal is

Forrás: https://index.hu/kulfold/2018/09/24/rogan_kotvenybizniszeben_kapott_magyar_papirokat_a_finnorszagban_lekapcsolt_orosz/

Magyar papírjai is lehetnek az orosz üzletembernek, akinek ingatlanjait száznál is több finn rendőr és katona rohanta le a hétvégén – írja a 444.

Szombatra virradó éjjel a finn rendőrség váratlanul repülési és hajózási tilalmat rendelt el az ország délnyugati részén, a turkui szigetvilág környékén. A hivatalos rendőrségi tájékoztatás szerint egy több millió eurós adócsalási ügy miatt indult nyomozásban tartottak házkutatásokat, és vettek őrizetbe három embert, bár közülük egyet még a hétvégén el is engedtek.

A legnagyobb finn lap, a Helsingin Sanomat beszámolója szerint az akcióban 17 helyszínen száznál is több rendőr és katona vett részt hajókkal, repülőgépekkel és drónokkal, a repülési és hajózási tilalmat pedig csak vasárnap dél körül oldották fel a térségben.

A HELSINGIN SANOMAT KATONAI FORRÁSOKRA HIVATKOZVA ARRÓL IS ÍRT, HOGY A HÉTVÉGI AKCIÓ CÉLPONTJA EGY AIRISTON HELMI NEVŰ, OROSZ TULAJDONBAN LÉVŐ FINN VÁLLALKOZÁS, AMIT ÉVEK ÓTA FIGYEL A FINN HADSEREG ÉS A SUPO, A FINN ELHÁRÍTÁS.

A finn lapok a szigorú helyi személyiségi jogi törvényekre való tekintettel nem nevezik meg a vállalkozás főnökét, csak annyit írnak, hogy az illető orosz üzletember.

A FÉRFI 1964-BEN SZÜLETETT, MÁLTAI ÁLLAMPOLGÁRSÁGGAL IS RENDELKEZIK, ÉS MAGYARORSZÁG A BEJELENTETT TARTÓZKODÁSI HELYE.

A 444 kikérte az Airiston Helmi finn cégbírósági papírjait, amiben valóban Magyarország szerepel a céges tisztviselő, Pavel Melnikov tartózkodási helyeként. Legalább ilyen érdekes, hogy Pavel Eduardovich Melnikov neve szerepel a 444 és a Direkt36 részére januárban érkezett feladó nélküli borítékban, ami ismeretlen szerzője szerint a magyar letelepedési kötvényprogramban részt vevő egyes külföldi állampolgárok nevét tartalmazza. A finn cégadatbázis szerint a vállalkozás egy másik tisztviselőjét Shamugiya Shotának hívják, és Melnikovhoz hasonlóan az ő neve is szerepel a 444 és a Direkt36-hoz év elején eljutott „kötvényes” borítékban.

Finnországban az orosz cég elleni hétvégi akció komoly hullámokat keltett. Juha Sipilä miniszterelnök egy vasárnapi interjúban arról beszélt, hogy őt és Sauli Niiniste finn államfőt is külön tájékoztatták a hatóságok a műveletről. A finn kormányfő arról beszélt, hogy egy jelentős pénzmosás és adócsalás elleni akcióról van szó, de szerinte részleteket a rendőrségnek és nem a politikusoknak kell mondaniuk. A finn miniszterelnök kérdésre válaszolva azt is elmondta, hogy szigoríthatják a nem EU-s állampolgárok finnországi földszerzését, de állítása szerint az erről szóló javaslaton már régóta dolgozik a védelmi minisztérium, és az nem a mostani akcióval van összefüggésben.

 
Lájkold a Facebook oldalunkat