Figyelem! Hasonló piramisjáték, mint a Quaestor

Brókerügyek Károsultak
Oszd meg másokkal is

Forrás:  http://www.portfolio.hu/befektetes/it/ossztuz_ala_vettek_a_felelmetes_utemben_terjedo_piramisjatekot.257449.html

Össztűz alá vették a félelmetes ütemben terjedő piramisjátékot

Indiában vádat emeltek Ruja Ignatova, a sokak szerint piramisjátékként működő OneCoin “feltalálója” és az értékesítésért felelős cég vezetője ellen, miután a bolgár üzletasszony 23 ügynökét őrizetbe vették. Közben a cég Vietnamban hamisított felügyeleti engedéllyel próbál ügyfeleket toborozni, Európában pedig egyre több felügyeleti szervezet figyelmezteti a befektetőket a gyanús társaság tevékenységét illetően. 

Keresik a “főkolompost”

Még áprilisban kezdtek el leszámolni a OneCoinnal az indiai hatóságok; ekkor egy csapat értékesítőt tartóztattak le egy termékbemutató előadás után. Közel 30 ember ellen emeltek vádat, köztük Ruja Ignatova, a minden jel szerint hamis kriptopénz feltalálója ellen is – számol be az Indian Express.

Navi Mumbai rendőrfőnök-helyettese így kommentálta az ügyet: 

Az ilyen sémákban a befektetők egyszerre a bűnelkövetők és az áldozatok is. Egyértelmű, hogy ez egy Ponzi-séma.

A vádirat szerint 35 számlán 12 millió dollárnyi vagyont találtak, ami a piramisjáték-gyanús befektetéshez köthető Indiában, eddig összesen 4 milliót foglaltak le ebből a hatóságok. Az értékesítők a befektetőket azzal hitegették, hogy majd 2018-ban egy hatalmas összeget kapnak kézhez.

Eddig 23 embert kapcsoltak le eddig Indiában, még hatot keresnek, elsősorban szenior értékesítőket és magát Ignatovát is.

Hamis engedéllyel is próbálkoztak

Vietnamban azzal próbált a társaság érvényt szerezni magának, hogy hamisítottak maguknak egy felügyeleti engedélyt, mondván, hogy van engedélyük pénzügyi szolgáltatást nyújtani az ázsiai országban – számol be a Coin Telegraph.

A vietnami kormány hivatalos szervei gyorsan megcáfolták ennek hitelességét: mind az aláírás, mind pedig a pecsét hamis volt a dokumentumon és a cégnek nincs engedélye pénzügyi tevékenységet végezni az országban. Az ügy miatt Vietnam hivatalos vizsgálatot kezdett a Ponzi-gyanús befektetési szolgáltató ügyeivel kapcsolatosan.

Európai hatóságok is figyelmeztettek

Közben az osztrák felügyelet (FMA) figyelmeztetést tett közzé a weboldalán: a szófiai székhelyű OneCoin Ltd. nem rendelkezik a megfelelő engedélyekkel ahhoz, hogy pénzügyi szolgáltatást nyújtson az országban.

Olaszországban pedig egy csomó másik cég mellett felkerültek a tőzsdefelügyelet listájára, amely az engedéllyel nem rendelkező szolgáltatókat közli.

Lájkold a Facebook oldalunkat