Figyelem! Safis-EVO Zrt.: nyereség részesedési jog értékesítését vizsgálja a jegybank

Kiemelt hírek MNB
Oszd meg másokkal is

Forrás: https://www.mnb.hu/sajtoszoba/sajtokozlemenyek/2017-evi-sajtokozlemenyek/safis-evo-zrt-nyereseg-reszesedesi-jog-ertekesiteset-vizsgalja-a-jegybank

Budapest, 2017. január 25. – Az MNB azonnali hatállyal megtiltotta a Safis-EVO Zrt.-nek, hogy jogosulatlanul bármely, a jegybank engedélyéhez vagy bejelentéshez kötött tevékenységet végezzen, továbbá, hogy részvényeit nyilvánosan forgalomba hozza. Az MNB piacfelügyeleti eljárást folytat a társasággal szemben.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) hivatalból indított piacfelügyeleti eljárást folytat a budapesti székhelyű Safis-EVO Zrt. tevékenységének áttekintésére.

Az eddig beszerzett bizonyítékok alapján megállapítható, hogy a Safis-EVO Zrt. úgynevezett „startup” (jellemzően újonnan induló, innovatív terméket vagy szolgáltatást létrehozó) vállalkozásokba történő befektetési lehetőségről szóló tájékoztatásokat hozott nyilvánosságra. A tájékoztatók szerint a leendő befektetők a Safis Befektető Társaság Bt. üzletrészeivel megegyező (kültagi pozícióban megtestesülő) úgynevezett nyereség részesedési jogot szerezhetnek a Safis-EVO Zrt. által (beltagként) létrehozott Safis Befektető Társaság Bt.-ben. Az esetlegesen kilépő kültagok számára a Safis-EVO Zrt. 3 év elteltével a nyereség részesedési jog 120 százalékos áron történő visszavásárlását ígéri. Továbbá a Safis Befektető Társaság Bt. megszűnését követően – állítása szerint – a befektetők a Safis-EVO Zrt. részvényeseivé is válhatnak.

A nyereség részesedési jog – mint arra az MNB már korábban felhívta a figyelmet – a hatályos magyar jogszabályok által nem ismert jogintézmény. A piacfelügyeleti eljárás így egyrészt annak megállapítására irányul, hogy az érintett tevékenység megvalósít-e a hitelintézetekről és a pénzügyi vállalkozásokról szóló törvény szerinti engedélyköteles pénzügyi szolgáltatási tevékenységet. Másrészt a jegybank vizsgálja azt is, hogy a társaság tevékenysége nyomán sérülnek-e a tőkepiacról szóló törvény értékpapírok nyilvános forgalomba hozatalára vonatkozó szabályai. A Safis-EVO Zrt. nem szerepel az MNB vonatkozó nyilvántartásaiban, így jegybanki engedélyhez vagy bejelentéshez kötött tevékenységet jogszerűen nem végezhet. A vállalkozás továbbá nem minősül tőzsdei kibocsátónak sem, így – tájékoztató, valamint hirdetmény hiányában – értékpapírok nyilvános forgalomba hozatalára sem jogosult.

Az MNB azonnali fellépésének köszönhetően feltehetően csak elenyésző számú érdeklődő került kapcsolatba a társasággal. Ugyanakkor befektető-védelmi okokból a jegybank ma közzétett végzésében – az MNB-ről szóló törvényben biztosított felhatalmazásával élve – azonnali hatállyal megtiltotta, hogy a Safis-EVO Zrt. engedély nélkül vagy bejelentés hiányában bármely, jegybanki engedélyhez vagy bejelentéshez kötött tevékenységet végezzen, továbbá, hogy értékpapírokat nyilvánosan forgalomba hozzon. A jegybank – eddigi gyakorlatával összhangban – a társaság adatait már korábban megjelentette internetes honlapja Figyelmeztetések menüpontjában.

Az MNB ma közzétett végzése semmilyen formában nem érinti a Safis-EVO Zrt. befektetőkkel szemben fennálló, esetlegesen már átvett befektetésekkel összefüggő visszafizetési kötelezettségét. Az MNB piacfelügyeleti eljárását határozattal zárja majd le, amelynek eredményét nyilvánosan közzéteszi internetes honlapján.

Magyar Nemzeti Bank

VÉGZÉS

Lájkold a Facebook oldalunkat