Orbánék eldöntötték: Magyarország visszalép az olimpiai pályázattól

Kiemelt hírek NOlimpia Quaestor
Oszd meg másokkal is

Forrás: http://index.hu/belfold/2017/02/22/orbanek_eldontottek_magyarorszag_visszalep_az_olimpiai_palyazattol/

Budapest nem pályázik a 2024-es olimpiára, a kormányfő, a budapesti főpolgármester és a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke szerda délután úgy döntött: visszalépünk a pályázattól. Szerintük a pályázat most már súlyos presztízsveszteség lenne az országnak.

Visszalép Magyarország a budapesti olimpiai pályázattól – értesült az M1.

Orbán Viktor miniszterelnök, Tarlós István főpolgármester és Borkai Zsolt, a MOB vezetőjének találkozóján az a közös elhatározás született, hogy Magyarország visszalép, mert a pályázat súlyos presztízsveszteség lenne az országnak.

A döntés oka, hogy “Magyarország nem tarthat fenn elhúzódó, vereségre ítélt pályázatot.  Ezért a tárgyaló felek arra jutottak, hogy csak az lehet a felelős döntés, ha a főváros és a MOB visszalép a pályázattól – értesült az M1.

Már meg is hozták a határozatot

Miután a jól értesült közmédia kiadta a hírt a pályázat visszavonásáról, megszólalt Kósa Lajos a Fidesz frakcióvezetője. Kósa a frakció és a pártelnökség nevében a budapesti olimpiai pályázat visszavonását tanácsolja – áll a közleményben.

A Miniszterelnöki Kabinetiroda az MTI-vel később közölte, a kormány határozatot hozott arról, hogy javaslatot tesz a fővárosi önkormányzatnak, valamint a Magyar Olimpiai Bizottságnak a 2024. évi budapesti olimpia és paralimpia megrendezésére irányuló pályázat visszavonására.

Szerda este meg is jelent a Magyar Közlönyben a kormányhatározat, amelynek szokatlan része, hogy a kormány szó szerint ezt írta a visszavonás indokaként, hogy “az egyetértés felbomlásáért a felelősség a korábbi döntésükből kihátráló ellenzéki pártokat terheli”.

A Momentum szerint viszont a kormány gyáván megfutamodott. Itt olvashatja a reakciót.

Momentum: A kormány gyáván megfutamodott

Momentum: A kormány gyáván megfutamodott

Orbánék elvették a lehetőséget, hogy végre egyszer az állampolgárok szavazhassanak egy kormányzati gigaberuházásról.Tovább

Tarlós: Egység nélkül nem érdemes belefogni

Tarlós István később az MTI-nek nyilatkozott. “Egység nélkül nem érdemes belefogni a pályázat végig vitelébe, és a kormány is azt a döntést hozta, hogy azt a javaslatot teszi a fővárosnak, hogy az adott körülmények között vonja vissza a pályázatot” – mondta a főpolgármester, emlékeztetve arra: már a múlt pénteki sajtótájékoztatóján célzott arra, hogy a jelen körülmények között értelmetlenné válik a pályázat.

Elmondta, voltaképpen a Momentum Mozgalom kérdésére és kérése is erre vonatkozott, hogy vonja vissza a főváros a pályázatát. “Én is ezt tudom javasolni az egyeztetés alapján a Fővárosi Közgyűlésnek.” Közölte, a jövő hét elején erről a Fővárosi Közgyűlésnek kell majd döntenie, rendkívüli ülésen. Megjegyezte, a MOB vezetése ezt tudomásul vette.

Borkai küzd az újabb olimpiáért

Borkai Zsolt szerint a jelenlegi helyzetben más döntés nem születhetett, de a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) mindent megtesz annak érdekében, hogy Magyarország mihamarabb ötkarikás játékokat rendezzen.

“A Fővárosi Közgyűlés mai ülésének hangvétele után érezhető volt, hogy a remélt csoda elmarad, és a konszenzus nem visszaállítható a politikai pártok között” – jelentette ki Borkai Zsolt.

“Szomorú, hogy egy álom, sok ember álma most ténylegesen szertefoszlott. Nem azért, mert Magyarország nem teljesített jól, nem azért, mert a magyar emberek és a magyar sportolók nem méltóak a hazai rendezésű olimpiára, hanem mert egy nemzeti ügy felett győzedelmeskedett egyesek öncélú politikai érdeke.

A MOB a jövőben is mindent megtesz majd annak érdekében, hogy hitének, alapszabályának és küldetésének megfelelően Magyarország mihamarabb olimpiai játékokat rendezhessen!

Lógott a levegőben

A döntés a levegőben lógott már napok óta, Kósa Lajostól Deutsch Tamásig többen nyilatkoztak úgy a budapesti olimpiáról, mintha elengedte volna a Fidesz. A fővárosi közgyűlés szerdai ülésén még inkább úgy tűnt a fideszes politikusok nyilatkozataiból, hogy a Fidesz aligha engedi, hogy népszavazás döntsön a dologról.

A fideszes többség a közgyűlésben leszavazta az ellenzék javaslatát, hogy írják ki a népszavazást az olimpiáról, de nem döntöttek az olimpiai pályázat visszavonásáról sem. Ehelyett azt a javaslatot fogadták el, ami szerint az ellenzék tehet mindenről, és a főváros a folytatja a tárgyalást a kormánnyal és a MOB-bal.

Tarlós István és Borkai Zsolt késő délután találkozott a miniszterelnökkel, és a várható döntést meg is hozták: Budapest nem pályázik a 2024-es olimpiára.

Népszavazás nem is lesz?

Orbánék döntése természetesen érinti a Momentum Mozgalom népszavazási kezdeményezését is. Ebben a cikkünkben olvashat erről, hogy is érinti.

Mi lesz így a budapesti olimpiai népszavazással?

Mi lesz így a budapesti olimpiai népszavazással?

Meg lehet tartani egy okafogyott népszavazást? Algyőn épp vasárnap lesz egy ilyen. Az biztos, hogy most folytatják az aláírások ellenőrzését.Tovább

A mozgalom 266 ezer aláírást gyűjtött össze, és a szignók ellenőrzését el is kezdte a fővárosi választási iroda. Orbánék döntése nem jelenti azt, hogy abbahagynák az aláírások ellenőrzését. A népszavazásról később a bíróság mondhatja ki adott esetben, hogy okafogyottá vált, a kezdeményezők ebben a szakaszban már nem tudják visszavonni.

Orbánék döntése azonban azt jelenti, hogy népszavazást nem fognak kiírni ebben a kérdésben Budapesten.

Lájkold a Facebook oldalunkat